Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Lourdesgrot met publiek tijdens een mis

Lourdesgrotten

Het is voor de meeste mensen een bekend beeld: een grot met daarin Maria, gekleed in het wit en blauw, met voor haar een knielend meisje.

Deze scène beeldt de gebeurtenissen uit die in 1858 in de buurt van Lourdes (Frankrijk) in de grot van Massabielle zouden hebben plaatsgevonden. De Heilige Maagd Maria zou toen 18 keer zijn verschenen aan Bernadette Soubirous en zichzelf 'de onbevlekte ontvangenis' hebben genoemd. Al snel werd bij de plek van de verschijningen een kapel gebouwd, die veel bedevaarders trok.

Replica's

Nadat paus Pius IX in 1874 in het Vaticaan een kopie liet bouwen van de grot, verschenen er over heel de wereld replica's. In Brabant waren er zelfs aannemers die gespecialiseerd waren in het bouwen van deze grotten, zoals de firma P. Verbraak uit Tilburg en W.F. Maréchal uit ’s-Hertogenbosch.

alleen al in Brabant

meer dan honderd grotten

Door heel Nederland zijn zogenaamde Lourdesgrotten gebouwd, maar de meeste vond je natuurlijk in het katholieke Zuiden. In Brabant zijn er zeker meer dan honderd geweest. Sommige daarvan zijn in privébezit en daarom niet te bezichtigen, of bestaan inmiddels niet meer, maar er zijn er nog altijd die toegankelijk zijn voor publiek.

een kopie, maar toch bijzonder

de grot in Mariahout

De grot in Mariahout is bijzonder, vanwege de afmetingen. De meeste Lourdesgrotten worden op schaal gebouwd en zijn kleiner dan het origineel, vaak 1:4, maar die van Mariahout is op ware grootte.

Op de foto's is de situatie uit 1989 te zien. De grot werd oorspronkelijk in 1935 gebouwd, maar was niet van goede kwaliteit: in 1960 stortte een deel ervan in. In 1982 werden er conserveringswerken uitgevoerd, maar in 1996 stortte de rest van de grot alsnog in. Met behulp van vrijwilligers werd in 1998 begonnen met de bouw van een nieuwe grot, die in 1999 ingewijd kon worden.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Lourdesgrotten, kijk dan op onze themasite Wierook, Wijwater en Worstenbrood over het rijke Roomse leven in Brabant. Daar vind je ook een kaart van Brabant waarop meer dan honderd Lourdesgrotten staan aangeduid, met verhalen en foto's.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.