Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Wielrenners tijdens de Ronde van Berkel in 1983 (foto Rinus van der Loo).

De Ronde van Berkel

Kermismaandag in Berkel-Enschot draait niet om de draaimolen of snoepkraam. Nee, deze maandag in juni staat sinds 1953 in het teken van de Ronde van Berkel. 

De wielerwedstrijd gaat gepaard met de nodige gezelligheid, maar heeft ook duidelijke regels. Zo wordt de race gereden op gewone fietsen, is de route sinds de eerste editie hetzelfde, en mogen alleen inwoners van de voormalige gemeente Berkel-Enschot en Heukelom deelnemen. Daarnaast wordt de wedstrijd altijd op kermismaandag gereden. Behalve dit jaar. De 69ste editie valt voor het eerst niet samen met de kermis.

Het begin van de Ronde van Berkel

Klaar voor de start

Het idee voor een wielerwedstrijd ontstond naar verluidt op het terras van café Het Centrum, tegenwoordig De Bron, aan de Molenstraat. Met een levendig sportevenement moest de ingedutte dorpskermis weer wakker geschud worden. En het werd een succes!

Ook langs de route maken de toeschouwers er ieder jaar weer een feestje van.

In de jaren die volgden werd de Ronde van Berkel steeds groter. Zo kwam er in 1972 een ronde voor dames en vanaf 2012 voor de jeugd. Waarmee het enthousiasme ook bij de volgende generatie wordt aangewakkerd.

Daarnaast draait de Ronde niet alleen om de sportieve prestaties. Ook langs de route maken de toeschouwers er ieder jaar weer een feestje van.

De finish is in zicht

En de winnaar is...

In de jaren vijftig hadden veel Brabantse dorpen nog een eigen wielerronde, maar deze verdwenen in de loop der jaren. Zo niet in Berkel-Enschot.

Voor de fietsers komt uiteindelijk de finish weer in zicht, maar voor de Ronde zelf is dat zeker niet het geval. In de jaren vijftig hadden veel Brabantse dorpen nog een eigen wielerronde, maar deze verdwenen in de loop der jaren. Zo niet in Berkel-Enschot.

Dankzij de inzet van Stichting Wielercomité Ronde van Berkel-Enschot en sponsoring van lokale bedrijven wordt hier de race al bijna zeventig jaar gereden. Waarmee het met recht een uniek stukje Brabantse dorpscultuur genoemd mag worden. Want ook dit jaar klimmen de inwoners van Berkel, Enschot en Heukelom volgens de traditie weer op de fiets. 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.