Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
pakjes

Modeverschijnsel: Matrozenpakjes

Als je een groep jongetjes ziet op een foto van begin twintigste eeuw, is de kans groot dat minstens een van hen gekleed is in een zeer specifieke stijl: het matrozenpakje.

De herkenbare blauw/witte kleding met de vierkante kraag en biesjes was gebaseerd op de pakken die gedragen werden door de matrozen van de Britse marine, en was in heel Europa ontzettend populair voor kinderen.

een prinselijke start

Kleine matrozen

De trend werd in 1848 gestart door de vierjarige kroonprins Edward, zoon van de Britse koningin Victoria. Tijdens een staatsbezoek aan Ierland droeg hij een matrozenpakje, gemaakt door de kleermaker van de Britse Marine. Afbeeldingen van dit bezoek gingen de wereld over. Op de bovenstaande foto is prins Bernard als kind te zien in een matrozenpak.

blauw/wit staat iedereen

Mode voor de massa

Matrozenpakjes konden gedragen worden voor allerlei gelegenheden: formele situaties zoals een bruiloft of communie, maar ook gewoon elke dag naar school.

Door de losse pasvorm en het materiaal konden de matrozenpakjes goedkoop en in massa geproduceerd worden. Het werd daarmee het eerste kledingstuk voor kinderen waaraan de sociale klasse van de drager niet meteen af te lezen was.

Comfortabel

Beelden: Familie Baken, Collectie RHCe, nr. 507786

Matrozenpakjes waren comfortabel en geschikt om te dragen in de zomer en de winter. Ze konden gedragen worden voor allerlei gelegenheden: formele situaties zoals een bruiloft of communie, maar ook gewoon elke dag naar school.

Niet alleen voor jongens

Ook onder meisjes werd het kledingstuk populair. Zij droegen het pak met een rokje, of als jurk.

Reacties

Evert zei op 4 november 2021 om 11:30

Ja. In de jaren 50. Toen ik een jaar of 5-6 was. Mijn broer ook.
Ik wist niets van de historie van deze kledij. Leuk om te lezen!

Dees zei op 4 november 2021 om 18:30

Ik ben van `56 en heb op de lagere school ook een lichtblauw matrozenjurkje gedragen.

BiB Hilde zei op 5 november 2021 om 09:20

Wat leuk Evert en Dees dat jullie zo'n pakje ook gedragen hebben! Droegen jullie het vooral bij speciale gelegenheden, of ook op gewone doordeweekse dagen? En Evert, weet je toevallig nog welke kleur jouw pakje was? 

Annemie Vermeulen zei op 12 augustus 2022 om 11:44

Ik dacht dat het modeverschijnsel was ontstaan door het dragen van het zoontje van de Russische tsaar. Heeft dit een verband?

BiB Mariët zei op 12 augustus 2022 om 13:47

Bedankt voor je reactie Annemie, ik kan daar inderdaad wel wat over vinden:

https://www.historischnieuwsblad.nl/boeken-de-ond…

Het is niet helemaal (gratis) te lezen, maar er wordt inderdaad wel in gezegd dat het zoontje een matrozenpakje droeg.

 

Nelleke Honcoop zei op 22 augustus 2022 om 10:08

@Annemie het matrozenpakje raakte in de mode toen de Engelse koningin Victoria in 1846 een matrozenpakje liet maken voor haar 4-jarige zoon Albert Edward, de toekomstige koning Edward XVII. Ook voor zonen (en dochters) van andere koninklijke huizen binnen en buiten Europa werd het modieus om een matrozenkostuum of -jurk te dragen.
Een leuk boek over de geschiedenis van het matrozenpak is 'Het stond je zo schattig: Cultuurgeschiedenis van het matrozenpakje' van Ignaz Mathey.

BiB Lisette zei op 23 augustus 2022 om 14:39

Heel interessant, Nelleke! Bedankt voor het delen van deze informatie en de tip!

Nelleke Honcoop zei op 31 augustus 2022 om 12:17

Graag gedaan, Lisette!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.