Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Eerste Heilige mis van Jan Somers, Vorstenbosch 1966 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC nr. 1656-000048)

Hulde aan de nieuwe priester

Bij mijnheer pastoor of een priester denk je waarschijnlijk aan een wat oudere meneer, wijs en geleerd. Dat ook een geestelijke zijn levenswerk vaak begint als jongeman laten deze foto's van de eerste mis van een pas gewijde priester goed zijn.

Voetstuk

We schatten hem halverwege de twintig als deze neomist door heel het dorp op een voetstuk gezet wordt. Zelfs zijn eigen ouders gaan voor hem op de knieën als ze ter communie gaan. Vaak hadden jongens als hij een roeping, en priester worden was ook een manier om te kunnen studeren of de weg naar een avontuurlijker leven. Zo was het ook voor deze witte pater, die na zijn priesterwijding zou vertrekken naar Tanzania.

Vaandelen en zwaaien

Dorp loopt uit

In hun zondagse kleding staan jong en oud op deze zomerse dag halverwege de jaren 60 voor de boerderij van de familie Somers in Vorstenbosch. Het gilde zwaait met vaandels, vader en moeder zijn op sjiek en voor de deur staat een metershoge versierde ereboog met daaronder de woorden 'Hulde aan de neomist'.

De neomist zelf is de pas gewijde priester Jan Somers. Volledig in het wit gekleed staat hij tussen zijn trotse ouders, waarna ze samen in een lange stoet naar de kerk trekken voor de eerste door hem geleide heilige mis.

Vader en moeder ter communie

Knielen voor je zoon

Opvallend aan deze en soortgelijke foto's is dat de priester, als hij pas gewijd is, nog erg jong is. Twintig, dertig jaar misschien en pas net van school en dan al zo'n vooraanstaande positie bekleden, binnen het dorp en je gezin. Op deze foto's is treffend vastgelegd hoe de ouders van deze twintiger knielen voor hun zoon als zij ter communie gaan.

Een priester startte zelf dan wel geen gezin, hij komt er wel uit een. En in Brabant, zeker op het platteland, was dat vaak een groot gezin, waarin de zoon die priester werd zijn ouders trots en dankbaar maakte.

Het avontuur trekt

Naar Afrika

De witte kleding van deze pas gewijde priester springt in het oog en verklapt dat hij zich aansloot bij de witte paters: de Sociëteit van Missionarissen van Afrika. Is het een koffer die hij hier krijgt? Of toch iets anders?

In ieder geval vertrekt deze neomist, de pas gewijde Jan Somers, naar Afrika. Hij zet zich daar meer dan 50 jaar in voor de mensen in Tanzania. Broers Tini en Rini bewonen de ouderlijke boerderij en helpen hun broer door spullen, zoals oude naaimachines, in te zamelen, op te knappen en naar Afrika te sturen.

Meer over het leven en werk van Jan Somers en de bijdrage daaraan vanuit Vorstenbosch van zijn broers Rini en Tini lees je op vorstenbosch.info en zie je in de reportage Waar blijven oude Brabantse naaimachines? Die gaan naar missionaris Jan Somers in Tanzania! van Omroep Brabant.

Benieuwd geworden naar de andere foto's van de eerste mis van deze neomist? Deze vind je op bhic.nl/fotos.

Reacties

Frank zei op 30 juni 2022 om 10:19

Jan Somers was 25 toen hij in 1966 tot priester werd gewijd. Het cadeau dat Jan door zijn overbuurman Jan Vogels aangereikt krijgt is een typemachine. Sinds begin 2016 verblijft Jan weer in Nederland bij de Witte Paters in Heythuysen na een hereninfarct. In 2017 vierde Jan in Vorstenbosch zijn gouden priesterfeest.

BiB Lisette zei op 30 juni 2022 om 13:50

Hartelijk dank voor je reactie, Frank. Heel fijn dat jij ons meer kunt vertellen over deze priester. Heb jij hem ook persoonlijk gekend? En wat mooi dat hij zijn gouden priesterfeest heeft kunnen vieren. Nogmaals bedankt voor je bijdrage!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.