Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Gevel bakkerij J.H. Notten

Bakkersgevels

Ieder dorp en elke buurt had er wel een of meerdere, de lokale bakker. Iedereen heeft zijn eigen favoriet: de bakker met de allerlekkerste broodjes, de fijnste witte mik of het beste roggebrood.

Het is een vertrouwd en nostalgisch gezicht in het straatbeeld: de gevel van de plaatselijke bakker. Als je in de winter vroeg op pad bent en in het donker van de ochtend langs het pand loopt is het licht daar al aan. De bakker is al hard aan het werk, en de heerlijke geur van vers gebakken brood drijft je tegemoet. Onweerstaanbaar.

Een halfje wit alstublieft, en hoe gaat het met de kinderen?

Iedereen kende de bakker en de bakker kende iedereen. Je kwam hier niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor een praatje.

Weet jij nog hoe de gevel van jullie plaatselijke bakker eruit zag? Bestaat hij nog steeds?

Bakkersgevels

Een vertrouwd gezicht

Iedereen kende de bakker en de bakker kende iedereen. Je kwam hier niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor een praatje.

Reacties

Mathilde zei op 26 oktober 2020 om 22:08

Wat een verrassend, origineel onderwerp! Erg leuk om te zien, complimenten!

Rolly zei op 4 januari 2021 om 08:39

I am in Australia and my Parents came out in 1950
My fathers side had bakeries in Kaatshevel and I think in Dongen. I have photos if you like

BiB Lisette zei op 5 januari 2021 om 10:24

Thank you for your message, Rolly! We would very much appreciate it to receive some photos. You can contact us by sending an email to: info@brabantinbeelden.nl

If you would like to share some information about the bakeries your parents had, you can send that by email too. Thank you very much!

Aart zei op 1 oktober 2021 om 12:39

Als ik de foto’s van ambachtelijke bakkerijen zie dan gaan mijn gedachten direct terug naar de zestiger jaren en de plaatselijke brood en banketbakker in Cromvoirt. Ik sta dan op zaterdagochtend in de rij met een briefje voor meerdere gesneden en ongesneden broden (wit en bruin), meerdere gebakjes en eierkoeken. Met volle fietstassen rij ik vervolgens terug naar huis. De vriendelijke bakkersvrouw zie ik nog voor mij. Zij oogde altijd vermoeid en had donkere wallen onder haar ogen. Een terloopse blik in de soms openstaande deur naar de eetkeuken naast de bakkerijwinkel verklaarde veel: een groot aantal keukenstoelen. Nog altijd heb ik bewondering voor deze vrouw die destijds de opvoeding van een groot gezin combineerde met de uitlevering van de bakkerijprodukten (zowel in de winkel als aan huis). Ik zou graag een familienaam of foto van de toenmalige winkel willen toevoegen maar die heb ik niet kunnen terugvinden. Hoop dat iemand die dit leest dat alsnog doet.

BiB Mariët zei op 1 oktober 2021 om 15:55

Wat een mooie ode aan deze bakkersvrouw Aart, heel erg bedankt. Het moet vast enorme indruk op jou gemaakt hebben, dat je dit als kind al zag en later als volwassene waarschijnlijk kon beredeneren. Een sterke vrouw, zo te lezen. Het zou inderdaad nog mooier zijn als iemand ons een foto van deze bakkerszaak zou kunnen doen toekomen. Helaas hebben wij daar geen foto van in onze eigen collectie.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.