Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging op de Frederiklaan

Ontstaan van de Etos

De bekende winkelketen Etos is in 1919 opgericht als Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging. Het begint allemaal met een machtsstrijd tussen de Philips-directie en de Eindhovense winkeliers.

Loonsverhoging

Want steeds wanneer Philips de lonen van haar personeel verhoogt, verhogen de winkeliers hun winkelprijzen. Philips wil deze gang van zaken tegengaan. Als oplossing komt het bedrijf met een eigen winkelconcept. Philips-personeel krijgt korting bij deze eigen winkels, waardoor de koopkracht stijgt.

Daverend succes!

Philipsdorp

De eerste kruidenierswinkel van de coöperatie opende in het Philipsdorp. Tegenwoordig bevindt zich in dat pand het Koffiehuisje. Al snel volgden meer vestigingen. De kruideniersfilialen waren een groot succes. In het begin werden er voornamelijk simpele levensmiddelen en brood verkocht. In 1922 werd het assortiment uitgebreid met vlees en aardappelen, en later ook met kolen en gas. In 1924 opende de eerste drogisterij haar deuren.

Op eigen voet verder

ETOS

Door de wereldcrisis in 1929 moest Philips personeel ontslaan. In 1931 werd daarom besloten om de Verbruikersvereeniging los te koppelen van Philips. De coöperatie ging verder onder de naam Etos: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Etos het zwaar. Auto's werden door het Nederlandse leger ingenomen, waardoor producten enkel met de fiets bezorgd konden worden. Ook kregen alle leden van de coöperatie een boekje waarin werd bijgehouden welke en hoeveel producten iemand had gekocht. Als voorzorgsmaatregel nam Etos tijdens de oorlog een andere bedrijfsvorm aan, om overname van het bedrijf oninteressant te maken voor de bezetter.

Bij de Etos kon je voor alles terecht!

Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking

Na de oorlogsjaren ging het langzaam aan beter met de Nederlandse economie, en daarmee ook met de Etos. Mensen hadden weer interesse in luxe artikelen. Daarom breidde Etos haar assortiment uit met onder meer bloemen, boeken en grammofoonplaten en kon men er foto's laten ontwikkelen en afdrukken. Ook waren er Etos-benzinestations, Etos-slijterijen, Etos-supermarkten en zelfs een Etos doe-het-zelfmarkt!

In 1973 kwam de Etos-coöperatie in financieel zwaar weer. Het bedrijf Albert Heijn neemt de Etos uiteindelijk over, waardoor Ahold ontstaat. In 1922 sluit de laatste supermarkt en bakkerij binnen Etos. Enkel de drogisterijtak draagt tot op de dag van vandaag de naam Etos.

Manon van der Linden - Kitslaar BiB
Door Manon van der Linden - Kitslaar
op 12 september 2023
Reageren
...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.