Overslaan en naar de inhoud gaan
BrabantinBeelden
'Verse eieren van eigen bedrijf', Vught 1974

De weekmarkt

"Verse eieren van eigen bedrijf" Deze woorden staan geschreven achterin de marktkraam van boer Traa, gekiekt op de Vughtse weekmarkt in 1974. Dat is toch waar je voor naar de markt gaat: verse producten, direct uit handen van de boer (of maker). Zo is het nu en zo was het in de voorbije eeuwen.

Vraag en aanbod

De weekmarkt is een plek waar consument en producent direct handel met elkaar drijven, zonder dat daar een winkel tussen zit. Vraag en aanbod komen er samen. Van vroeger uit was het recht om een markt te houden een voorrecht dat verleend moest worden aan een stad of dorp door de heer. Tegenwoordig heeft ieder gehucht zijn eigen markt, vaak zelfs meerdere keren per week.

Voor boeren uit de omgeving was de verkoop op de markt in de stad een manier om aan de man te brengen wat hun land opbracht en wat ze zelf niet gebruikten. Ook verdienden zij er een centje bij met de verkoop van ambachtelijke producten, zoals manden.

De wekelijkse warenmarkt op vrijdagmorgen, Boxtel ca. 1984

De wekelijkse warenmarkt op vrijdagmorgen, Boxtel ca. 1984

Marktverkopers met hun handelswaar

Boeren en buitenlui

Zo ging het toen en zo gaat het nu nog

Handelswaar en handjeklap

Niet alleen een plek om te (ver)kopen

De markt als uitstapje

BiB
Door Mathilde Min
op 18 augustus 2020
Reageren
...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.