Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Schooltje spelen in de tuin

Schooltje spelen

Vadertje en moedertje spelen, net doen alsof je een winkel hebt of natuurlijk schooltje spelen. Kinderspelletjes halen de inspiratie vaak uit het leven van alledag.

In 1938 of 1939 werd bij de familie Leemans in de tuin schooltje gespeeld door een groepje kinderen. Gelukkig heeft iemand dit doodgewone speelmoment gefilmd: wat is het leuk en bijzonder om dit soort normale gebeurtenissen van zoveel jaren geleden terug te kunnen zien.

netjes in de banken

School in de tuin

In de tuin staan een paar echte schoolbanken met wat extra stoelen erbij, met daarvoor een houten bord met een papier erop dat dienst doet als schoolbord.

Een ouder meisje speelt de juf. Ze draagt een hoofddoek en soms een bril. Zou haar kleding geïnspireerd zijn op de nonnen die vroeger voor de klas stonden, die een kap droegen?

stout geweest?

Billenkoek

Maar pas op, deze juf is best streng! Een jongetje dat iemand anders plaagt wordt speels 'gestraft' op de ouderwetse manier: hij krijgt billenkoek met de lineaal.

waar gaat de les over?

Sprookjesles

Op het bord achter de juf lezen we de tekst 'Er was eens' en later doet ze voor hoe je tekent of schrijft met inkt. Een van de kinderen lijkt een bos en een paddenstoel te schilderen. Was deze les een sprookjesles?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.