Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Schooltje spelen in de tuin

Schooltje spelen

Vadertje en moedertje spelen, net doen alsof je een winkel hebt of natuurlijk schooltje spelen. Kinderspelletjes halen de inspiratie vaak uit het leven van alledag.

In 1938 of 1939 werd bij de familie Leemans in de tuin schooltje gespeeld door een groepje kinderen. Gelukkig heeft iemand dit doodgewone speelmoment gefilmd: wat is het leuk en bijzonder om dit soort normale gebeurtenissen van zoveel jaren geleden terug te kunnen zien.

netjes in de banken

School in de tuin

In de tuin staan een paar echte schoolbanken met wat extra stoelen erbij, met daarvoor een houten bord met een papier erop dat dienst doet als schoolbord.

Een ouder meisje speelt de juf. Ze draagt een hoofddoek en soms een bril. Zou haar kleding geïnspireerd zijn op de nonnen die vroeger voor de klas stonden, die een kap droegen?

stout geweest?

Billenkoek

Maar pas op, deze juf is best streng! Een jongetje dat iemand anders plaagt wordt speels 'gestraft' op de ouderwetse manier: hij krijgt billenkoek met de lineaal.

waar gaat de les over?

Sprookjesles

Op het bord achter de juf lezen we de tekst 'Er was eens' en later doet ze voor hoe je tekent of schrijft met inkt. Een van de kinderen lijkt een bos en een paddenstoel te schilderen. Was deze les een sprookjesles?

Reacties

WILMA Kok zei op 3 oktober 2023 om 23:23

IK HAD EEN SCHOOLTJE MET BANKEN EN EEN LESSENAAR EN EEN AANWIJSSTOKJE DAAR GAF IK ONDEUGENDE JONGENS EEN FLINK PAK MEE VOOR HUN BROEK DAT WAS BEST WEL SPANNEND.

BiB Lisette zei op 5 oktober 2023 om 10:15

Wat een grappige herinnering, Wilma! Hartelijk dank voor je reactie. Al zullen de jongens het vast weleens wat minder grappig hebben gevonden ;) Of konden ze er wel om lachen?

Rossanne zei op 10 oktober 2023 om 22:37

Wat was jij een strenge gemene juf een pak voor debroek met een aanwijsstokje dat moesten je met jou doen.

Martijn zei op 17 oktober 2023 om 13:04

Ik herinner mij kostschooltje spelen billie turf Mijn nichtje had hele dikke billen en was billie turf we vonden een oude rode broek en die deed ze aan die zat heel strak ik was meester kwel en liet de ondeugende billie bukken en sloeg haar hard met een spaansrierje op haar dikke billen ik vond het plezieriger dan mijn nichtje.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.