Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
in de tobbe

Ode aan de zinken teil

Hij was te vinden in de keuken of binnenplaats van elk huis, werd bijna elke dag wel gebruikt voor verschillende doeleinden en was onmisbaar in het huishouden. We hebben het natuurlijk over de oude, vertrouwde zinken teil.

Ging jij in bad in zo'n tobbe, of zag je je moeder er de was in doen? Of ken je hem vooral als speelgoed in de zomer, om heerlijk af te koelen en watergevechten te houden? Misschien wel al deze dingen, en nog meer? Met een zinken teil kun je alle kanten op, kijk maar eens naar de beelden hieronder.

Schrobben, spelen en spetteren

Multifunctioneel

Op deze beelden maken verschillende Brabantse gezinnen goed gebruik van hun zinken teil. Over multifunctioneel gesproken...

oh wat is zo'n teil

handig

De was doen, in bad gaan, natte of vieze spullen bewaren, een waterlek opvangen, waarvoor was zo'n teil eigenlijk niet te gebruiken. Superhandig!

oh wat is zo'n teil

leuk

Maar behalve handig gereedschap is zo'n teil vooral ook heel leuk speelgoed. Vul hem met water en je hebt uren plezier. Gaan we pootjebaden, volledig badderen of een watergevecht houden?

Thema's

Reacties

Peter Ravesteijn zei op 23 september 2022 om 13:27

Ik moest in bad in zo,n teil. Elke zaterdag tot m'n nek er in . In de zomer leuk in de winter erg koud.
Als je er uit kwam zag je op de bovenlaag van het water een vette drap liggen. Maar toch had wel iets.

Huub zei op 23 september 2022 om 15:02

1 x in de week morsten we in bad, ofwel in de teil. Op volgorde van leeftijd. Aangezien we met 12 kinderen waren, en ik nr 7 was kun je begrijpen dat het water toen niet al te fris meer was. Als je geluk had was kort van te voren weer wat warm water bijgevuld. Hebben we het hier over de middeleeuwen? Welnee is 50-60 jaar geleden. De goede ouwe tijd. Het had wel wat, ik heb er niets mee geleden, tenminste👍

Hans Veenstra zei op 23 september 2022 om 16:48

Ik keek vandaag weer eens op BHIC en kwam meteen de fot tegen van mijn schoonvader, een dochter en een buurmeisje met in de teilen zeven kinderen uit de buurt. Onder de foto staat fotograaf onbekend.
Welaan bij deze opgelost. Hans Veenstra gehuwd in 1966 met een van zijn 7 dochters. Groetjes H@ns eenstra

Hans Veenstra zei op 23 september 2022 om 17:01

Op de zwart/wit foto is mijn schoonvader te zien evenals de buurvrouw die enkele van haar kinderen kwam ophalen, evenals het buurmeisje zittend op de bank en mijn schoonzus in de stoel, dit is inderdaad afkoelen in de tobbe, de foto heb ik gemaakt in 1965 in Schaijk, evenals de andere ingekleurde foto ernaast
Hartelijke groeten H@ns Veenstra

BiB Mariët zei op 23 september 2022 om 20:21

Wat leuk, deze reacties, met alle luxe van nu is het terugdenken aan het badderen in een teil nog niet eens zo slecht!
@Hans, ik heb je reacties doorgestuurd naar mijn collega's. Ze komen er vast bij je op terug.

BiB Mathilde zei op 26 september 2022 om 09:19

Dank voor je reactie, Hans. Goed dat je reageert. Ik heb bij de twee foto's gezet dat jij deze gemaakt hebt. En wat zijn het leuke foto's!

Peter van den Tillaard zei op 26 september 2022 om 15:22

Bij ons werd de teil niet alleen gebruikt om te badderen:
Als de vijver schoongemaakt moest worden, gingen de goudvissen en de voorntjes in de teil om de poetsbeurt te overleven. Als het oogstseizoen voor diverse groenten was aangebroken, dan gebruikte mijn moeder die teil om de groenten te wassen vóórdat ze geweckt werden in grote glazen potten met van die rode elastieken tussen de pot en de deksel.
Ook bij het aardappelen rapen werd de teil ingezet als tijdelijke opslag. Toen de kruiwagen kapot was heb ik de teil ook eens ingezet om opgeharkte bladeren en ander vuil naar de mesthoop te vervoeren, maar daar heeft ons moeder gauw een eind aan gemaakt! Toen we gingen verhuizen was de teil zover versleten, dat ie niet mee hoefde naar het andere huis en werd ie afgedankt en naar het oud ijzer versleept. Als die teil eens kon vertellen...

BiB Lisette zei op 27 september 2022 om 10:20

Die teil heeft inderdaad behoorlijk wat meegemaakt, Peter! Hartelijk dank voor je leuke reactie. We kunnen met recht spreken van een multifunctioneel en onmisbaar item in jullie huishouden. 

Francien van Helden zei op 27 september 2022 om 14:21

Ik ben nu 72 en heb de teil nog waar mijn moeder in heeft gezeten en mijn broers en zussen zo n teil gaat lang mee duurzamer dan plastic

BiB Lisette zei op 27 september 2022 om 15:51

Dat kan ik me voorstellen, Francien! Bedankt voor je reactie. Wat bijzonder dat jullie zo'n oude teil nog in de familie hebben.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.