Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
grens bij Reusel

De grens naar België

Tegenwoordig betekenen grensovergangen tussen de landen van de Europese Unie niet veel meer, al laat de coronapandemie zien dat dat in heel korte tijd kan veranderen.

Vanuit Brabant ben je al snel in België. Reusel is zo'n dorpje dat aan de grens met België ligt, en daarom een schakelpunt is met onze zuiderburen. Je kon vroeger zelfs met de tram de grens over.

De tram naar België

In 1897 opende Trammaatschappij De Meijerij de tramlijn Eindhoven-Reusel Grens. Daarmee werd het mogelijk om vanaf Eindhoven de tram naar België te nemen, want vanuit Turnhout liep er al een tram naar Reusel. In Reusel moest je dan overstappen via het stationsgebouw.

De douane

Ook met de auto of de fiets kun je de vanuit Reusel de grens oversteken. In 1831 werd de grens tussen België en Nederland vastgesteld tijdens het Verdrag van Londen. Tot 1993, toen de grenzen tussen de leden van de Europese Unie werden opengesteld, moest je in Reusel dus langs de douane als je het land in of uit wilde.

Uiteraard vond er in die tijd ook veel smokkel plaats, vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog toen België bezet was door Duitsland, maar Nederland neutraal was. Tegenwoordig kun je vrij de grens oversteken, maar  het grensgebouw en de oude grenspalen kun je in Reusel nog altijd bekijken.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.