Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill Verdwenen Woenselse spoorwegovergang

Verdwenen Woenselse spoorwegovergang

In een bovenhoek van het beeld zien we reclame voor 'zakje blauw', het blauwsel van Reckitt voor een stralend witte was. Er is geen auto te zien en toch is het druk.

Op en rond het spoor krioelt het van de mensen: jongens in korte broek met stropdas en pet, meisjes met vlechten en strikken in het haar, een donker geklede vrouw met zwarte muts en opvallend veel mannen, heel veel mannen.

Sprong terug in de tijd

Het zijn bijzondere filmbeelden, een van de oudste uit onze collectie: opnames van de inmiddels al lang verdwenen Woenselse spoorwegovergang uit 1923. We maken met deze film dan ook een enorme sprong terug in de tijd.

Jaren 20 in Eindhoven

Reis door de tijd

Straatbeelden van Eindhoven in de jaren twintig. Voor en na werk is het een drukte van jewelste bij de Woenselse spoorwegovergang. Hordes mensen steken hier over om naar hun werk in bijvoorbeeld de gloeilampenfabriek van Philips of sigarenfabriek te gaan. Voor 'Wacht tot het rode licht gedoofd is' hebben zij duidelijk geen tijd.

Hoog spoor

De lucht in

In 1953 gaat deze spoorovergang de lucht in. Met de komst van het 'hoog spoor' zijn de dagelijkse opstoppingen bij de overweg verleden tijd. Op de plek van deze Woenselse spoorwegovergang zit nu de spoortunnel bij de Mediamarkt.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.