Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
benzinepomp

Benzine: 53 cent per liter

Auto-eigenaren die elektrisch rijden knijpen momenteel in hun handjes. In tijden dat de benzinekosten zo hoog zijn als nu, is het extra fijn als je niet langs de pomp hoeft.

Een jaar of 60 geleden had je die keuze niet, een auto betekende tanken. En dat tanken kon je doen op veel verschillende plekken, vaak ook dicht bij huis. Niemand maakte zich toen druk om de uitstoot van al die uitlaatgassen.

een verdwenen beroep

De pompbediende

Pas sinds 1968 zijn er zelfbedieningstankstations in Nederland. Voor die tijd tankte je niet zelf, maar deed de pompbediende dat voor je. Misschien maakte hij voor een fooi ook je voorruit nog wel schoon. Op de beelden hieronder zie je hoe een pompbediende bij een Esso tankstation een auto van benzine voorziet. 

Niet alleen de pompbediendes zijn verdwenen, tegenwoordig zijn er zelfs veel tankstations waar helemaal geen personeel meer aanwezig is. Ondenkbaar in de jaren 60!

Sparen voor...

Ook vroeger kon je bij het tanken al zegeltjes of punten sparen voor allerlei dingen. Bijvoorbeeld voor glazen, lepeltjes of een gratis wasbeurt. Op de linkse foto zie je dat je bij de Esso dierenfoto's kon verzamelen door te tanken.

met die prijzen...

Gooi maar vol

De prijzen zijn in al die jaren ook veranderd. Op de filmbeelden hieronder kun je zien dat een liter benzine in 1960 53 cent (gulden) kostte.

Esso, Shell, Caltex, BP, Total, Avia...

Ken jij ze nog allemaal?

Reacties

a.m van der list zei op 13 april 2022 om 14:13

ik tankte pas geleden in meerle(belgie) 1.83 euro per liter

BiB Lisette zei op 14 april 2022 om 15:10

Dat is wel even wat anders dan 53 cent per liter ;) Hoewel de benzineprijs in Nederland volgens mij nog weer een stuk hoger ligt dan in België. Bedankt voor je reactie, A.M. van der List!

Jan Goslinga zei op 3 juli 2022 om 05:55

f0.25/Litre in 1967 zie mijn vader.

BiB Mariët zei op 4 juli 2022 om 09:32

Je zou toch zo weer terug in de tijd willen, Jan. :) Wat een mooi bedrag; een kwartje!

Wijnand van den Hoven zei op 5 oktober 2022 om 21:08

erg leuke site, vandaag 5 oktober pas ontdekt, er gaat een wereld van Brabantse geschiedenis voor me open.
super

BiB Lisette zei op 6 oktober 2022 om 08:47

Wat leuk om te lezen, Wijnand! Hartelijk dank voor je reactie. Veel plezier op onze website en laat gerust ook je eigen herinneringen aan vroeger achter.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.