Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
filmstill uit Rookvereniging 't blauwe wolkje, OB-024

Rookwedstrijd Oudenbosch in het nieuws

Het is nu moeilijk voor te stellen dat in de jaren 30 zowat iedereen rookte. Afhankelijk van je afkomst en status, rookte je sigaar, sigaret of pijp. Sommigen maakten van het roken een heuse sport.

Rookvereniging

Er werden zelfs wedstrijden in roken gehouden. Zoals in 1935 een wedstrijd pijp roken bij Rookvereniging 't Blauwe Wolkje in Oudenbosch. Ging het er bij een wedstrijd sigaar roken om wie de langste aspunt had, bij het pijp roken was het de sport om deze zo lang mogelijk te laten roken.

Rookvereniging

t Blauwe Wolkje

Landelijk nieuws

Goudsche pijpen

Naast het bioscoopjournaal besteedden ook verschillende kranten aandacht aan de rookwedstrijd. Hier lezen we dat de wedstrijd tussen 'Goudsche pijpen' gehouden werd.

"Waarbij het er om ging, zoo lang mogelijk te rooken, zonder dat de pijp uitdoofde."

De winnaar kreeg het voor elkaar om zijn pijp drie uur en tien minuten te laten roken. Zo te zien op de filmbeelden werd tijdens deze rookwedstrijd ook de nodige alcohol genuttigd, afgaand op de stenen flessen op tafel.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.