Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit Dorpsfilm Oirschot, 1962 (collectie BHIC nr. BHIC-000068A)

Dorpsfilm Oirschot 1962

Tussen 1948 en 1970 laat zakenman Johan Adolfs honderden Brabantse dorpen vastleggen op film. Van Aalst tot Zeeland is Brabants dorpsleven daardoor gefilmd, inclusief heel veel bewoners. In 1962 krijgt ook Oirschot een eigen film.

Je kunt deze dorpsfilm hieronder bekijken. Herken jij nog gebouwen of mensen die je ziet? Of zie je misschien jezelf wel terug? Laat het ons weten in de reacties.

Zo was het toen...

Oirschot 1962

Deze dorpsfilm bekijk je, inclusief filmbeschrijving, ook in de filmbank van BrabantinBeelden via de volgende links: Dorpsfilm Oirschot 1962 deel 1 en Dorpsfilm Oirschot 1962 deel 2.

Meer dorpsfilms en achtergrondinformatie vind je in het verhaal Brabantse dorpsfilms op de kaart.

Thema's

Reacties

Jj van erp zei op 19 april 2022 om 14:59

Oirschot

BiB Mariët zei op 20 april 2022 om 08:59

Bedankt voor je reactie Jj van Erp, ken je dit Oirschot van vroeger misschien zelf? En herken je bepaalde dingen van deze film wellicht?

JJ VAN ERP zei op 20 april 2022 om 10:38

Oirschot

Johan van Nunen zei op 20 april 2022 om 14:09

Alhoewel ik al ruim vijftig jaar uit Oirschot weg ben, kwamen er toch veel bekende gezichten voorbij

BiB Mariët zei op 20 april 2022 om 20:40

Wat leuk om te horen Johan, dan moet deze film echt genieten zijn voor je.

Theo Sleddens zei op 21 april 2022 om 14:27

Deze film is eigendom van Arti in Oirschot. Ik heb op eigen kosten samen met Arti de film laten omzetten naar digitaal. Deze versie is in bezit bij Arti. Door de matige kwaliteit van de 8mm film is dit een hele verbetering geworden. Verder heb ik een FB pagina met honderden stills van deze film.

BiB Mathilde zei op 22 april 2022 om 09:57

Dank voor deze informatie, Theo. En wat goed dat jullie deze film gedigitaliseerd hebben. Het zijn mooie, scherpe beelden geworden waarop mensen en plaatsen goed te herkennen zijn. Wij hebben deze dorpsfilm inderdaad via Arti et Amicitae gekregen en zij staan ook als auteursrechthouder vermeld, zowel hierboven bij de film in het verhaal als in de filmbank. Heb je hierover nog vragen, stel ze gerust hier of stuur een mail aan info@brabantinbeelden.nl. Nogmaals bedankt, Theo.

jj v erp zei op 23 april 2022 om 13:59

oirschot

Ad van Zelst zei op 1 mei 2022 om 18:05

Mooi gedaan! Ik heb nog een kopie van de originele film, maar deze is van veel betere kwaliteit. Ik herken nog veel mensen, dat zou ik eens vast moeten leggen.

De uitvaart op 17:49 minuten in de eerste film is voor Harrie van Zelst (kolenhandelaar op Den Heuvel), een oom van mijn vader. Hij overleed op 18 juni 1962.

In de tweede film komt op 32:47 minuten het Gilde Sint Sebastiaan voorbij, met voorop keizer Cees Smits en daarachter Theo van de Loo, mijn vader hoofdman Harrie van Zelst en Jan van de Schoot.

BiB Mariët zei op 2 mei 2022 om 12:08

Bedankt voor je reactie Ad.

ik ga deze informatie doorsturen naar mijn collega Joost. Joost is beheerder van onze filmcollectie en gaat de informatie opnemen in de beschrijving. Mocht je nog meer informatie hebben, dan mag je die altijd per mail sturen aan info@brabantinbeelden.nl , of natuurlijk reageren in het reactieveld bij de betreffende film.

Nogmaals dank Ad.

 

Anneke van den Bosch zei op 4 mei 2022 om 13:10

Leuk om deze film weer te zien. Enkele jaren geleden heb ik deze zelf in bezit gekregen op een DVD. Ik weet niet meer van wie. Volgens mij is de film ook een tijd zoek geweest als ik het goed heb. Gelukkig weer tercht.
Ik weet nog goed dat de film gemaakt werd. Ik loop in de rij van kabouters in de optocht in de Nieuwstraat. Ik was 10 jaar.
Ik herken ook nog veel gezichten. Een mooi tijdsbeeld.

BiB Mariët zei op 4 mei 2022 om 15:49

Wat leuk dat je jezelf herkent op deze film Anneke. En gelukkig is de film nu digitaal en in te zien via onze website; zodat hij nooit meer kwijt kan raken :)

Annie Heyms-Liebregts zei op 2 januari 2023 om 22:02

Ik ken de films in slechte kwaliteit, wat een verbetering.
Heel mooi om terug te kijken en verschillende mensen te herkennen. Zowel mijn man, zijn twee zussen en een broer, als ikzelf komen in beeld. Ook de oude boerenleenbank, waar ik nog gewerkt heb, is heel leuk om terug te zien.

Ad van Zelst zei op 2 januari 2023 om 22:34

Na de reactie van Annie Heijms had ik het ontvangen van reacties per abuis uitgeschakeld.

BiB Lisette zei op 3 januari 2023 om 10:09

Wat leuk dat je jezelf en zo veel familieleden in deze film voorbij hebt zien komen, Annie. Bedankt voor je reactie!

En dat kan natuurlijk gebeuren, Ad! Als het goed is, ontvang je nu wél weer meldingen van nieuwe reacties omdat je opnieuw een reactie hebt geplaatst. Mochten we je nog ergens mee kunnen helpen, dan horen we dat natuurlijk graag.

Ria Swaans zei op 6 augustus 2023 om 00:37

Ik herken mijn zusje en mij dansend in de rij op de 'Stratense school", wij zaten echter nog niet op school maar ik weet nog dat wij thuis werden opgehaald omdat er gefilmd zou worden.

BiB Mariët zei op 7 augustus 2023 om 11:16

Wat leuk dat je jezelf en je zusje herkend hebt op de film Ria. Ik denk dat je deze film zelf ook al meerdere keren gezien hebt? Waren er te weinig kinderen op de school dat jullie ook gevraagd werden ?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.