Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
willem 2

Brabantse sigaren

'De rokende stad', die bijnaam dankte het vroegere Eindhoven aan de vele sigarenfabrieken die zich daar gevestigd hadden. Het was zo halverwege de negentiende eeuw dat de regio overstapte van de kleinschalige productie van snuiftabak en pijptabak op die van sigaren.

Waren het eerst voornamelijk thuiswerkers en kleine bedrijfjes die zich bezighielden met de tabaksverwerkende industrie, met de komst van de sigaar kwamen ook de grote fabrieken naar de regio Eindhoven. Vanaf toen gingen ook steeds meer vrouwen en meisjes aan het werk in de fabrieken.

Grote namen die we nog steeds kennen

Sigarenfabrikanten

Er werd veel gerookt, dus werden er ook veel rokerswaren geproduceerd. Grote namen, die we vaak nu nog steeds kennen, zetten in die beginjaren hun eerste stappen in de sigarenmakerij. Naast het bekende Mignot & De Block  kun je dan ook denken aan Velasques, Van Gardinge en Henri van Abbe, het latere Karel I. Van een aantal van deze fabrieken kun je hieronder foto's bekijken.

De fabrieken hadden veel werknemers in dienst, omdat de productie van sigaren grotendeels handwerk is. In 1939 wordt nog 23% van de productie helemaal met de hand gemaakt, 7% volledig machinaal en 70% halfmechanisch.

De fabrieken hadden veel werknemers in dienst, omdat de productie van sigaren grotendeels handwerk is. In 1939 wordt 23% van de productie helemaal met de hand gemaakt, 7% volledig machinaal en 70% halfmechanisch. Dat is voor een deel waarom zoveel van die fabrieken in Brabant stonden: de lonen waren hier laag en mensen stonden bekend als hardwerkend.

Na de Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit van de sigaret en werd de sigaar verdrongen. De Brabantse fabrieken konden de concurrentie vanuit lagelonenlanden niet aan en bijna alle fabrieken werden uiteindelijk gesloten. Tegenwoordig worden de meeste sigaren geproduceerd in bijvoorbeeld Indonesië en Midden-Amerika, waar ook de tabak geteeld wordt.

Demonstratie bij de Firma Smulders

Een kleinschalige sigarenfabriek

In het filmpje hieronder kun je bekijken hoe een kleinschalige sigarenfabriek in Eindhoven er vroeger ongeveer uitzag. Er wordt een demonstratie gegeven in de voormalige sigarenfabriek van de Firma Smulders.

Een kijkje in de fabriek

Sigaren van Velasques

In 1935 kostte een gemiddelde sigaar 5 cent. De sigaren van Velasques werden verkocht tussen de 8 en 10 cent en waren daarmee vergelijkbaar met de prijs van de producten van bijvoorbeeld Karel I, Willem II en Agio.

Een van de fabrieken in de regio was Velasques, dat in 1892 was opgestart als klein sigarenfabriekje in Eindhout. Over de jaren groeide Velasques uit tot een steeds grotere onderneming, die sigaren in het duurdere segment produceerde. In 1935 kostte een gemiddelde sigaar 5 cent. De sigaren van Velasques werden verkocht tussen de 8 en 10 cent en waren daarmee vergelijkbaar met de prijs van de producten van bijvoorbeeld Karel I, Willem II en Agio.

Neem hieronder een kijkje om te zien hoe de fabriek er rond de jaren 50 uitzag.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.