Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Breda_1913_Stadsarchief

1913: feest in Breda!

Dat in Breda al heel vroeg gefilmd werd, is bekend. Koninklijk bezoek, de Koninklijke Militaire Academie: ze doen het goed in de oude film. Met onderstaande films is echter iets bijzonders: er lijkt twijfel te bestaan over de opnamedatum. Kijk je mee?

Optocht en intocht

Net zoals vaak bij oude films bestaan er verschillende kopieën die in de loop der tijd bij verschillende archieven terecht zijn gekomen. Gelukkig is men het meestal wel eens over het wat, waar en wanneer. Deze films echter, worden bij Stadsarchief Breda gedateerd op 1913 en bij Beeld & Geluid op 1930. Welke kenner helpt ons uit de brand? Zijn dit echt de oudste bewegende beelden van Breda, en daarmee een van de alleroudste van Noord-Brabant, of toch niet?

100 jaar Koninkrijk

historische optocht

Onderstaande artikelen stonden in de krant in september 1913. Hier wordt onder andere gesproken over een grote allegorische optocht in Breda ter gelegenheid van de feesten rond 100 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Niet zeker is, of dit ook de optocht is die te zien is in het filmpje.

stoomboot

Intocht Sinterklaas

Ook over deze feestelijke intocht van de Goedheiligman in Breda bestaat twijfel over het jaar van opname. 1913 of toch iets recenter, 1930? Herken jij gebouwen of mensen die kunnen helpen bij de datering? Of zie jij gelijk: dit is in ...? Laat een reactie achter onder dit verhaal en denk met ons mee.

Thema's

Reacties

Lucas Hagemans zei op 20 november 2023 om 13:29

Van welke vereniging is dat vaandel bij de allegorische optocht? Met deze snelheid en zonder vergrootglas is het filmpje lastig te ontcijferen. En loopt daar een harmonie achteraan? Met een beetje mazzel is het een nog bestaande harmonie en valt er nog iets in hun eigen archief te vinden.

BiB Lisette zei op 21 november 2023 om 15:25

Bedankt voor het meedenken, Lucas! We hebben er nog even goed naar gekeken, maar ook wij kunnen het vaandel helaas niet ontcijferen. We horen het graag als iemand ons hier meer over kan vertellen. 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.