Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Interieur van Zwanenberg winkel, Nuland 1958 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC nr. 1657-000336)

Kruidenier op de hoek

Je kocht er koffie, thee en cacao, maar ook vruchtenwijn, snoep en suiker. Zelf pakken mocht niet. Alles werd keurig afgewogen en voor je ingepakt door de winkelier. Wie herinnert zich nog de kruidenier op de hoek?

Weegschaal

Prominent aanwezig in iedere kruidenierszaak is de grote toonbank, met daarop een blinkende weegschaal. Op de schappen en glazen potten prijken bekende merknamen. Royco voor poedersoep, Persil voor de was of snoep van de FAAM verpakt in glimmende rolletjes. En aan de muur: reclameposters, en een houten kruis voor de zegen van boven.

Boodschappen in een schriftje

Altijd open

De kruidenier maakte graag tijd voor een praatje, hoorde ook wat er door klanten besproken werd in de zaak, en was dus goed op de hoogte. Bij voorkeur rekende je de boodschappen direct af, maar ze laten opschrijven in het schriftje en later betalen kon ook.

Openingstijden waren er natuurlijk wel, maar als je op zondag toch nog een pond suiker tekort kwam, liep je gewoon achterom. De kruidenier had zijn zaak vaak aan huis en was daardoor in feite altijd geopend voor de trouwe klant.

Heel het gezin helpt mee

Achter de toonbank

Zo'n kruidenierszaak was vaak een echt familiebedrijf. Heel het gezin hielp mee om de boel draaiend te houden. Vader bemande de toonbank, moeder regelde de administratie (en omgekeerd). En bij drukte sprongen opa, oma, ooms en tantes graag te hulp. Ook (jonge) kinderen waren vaak gewoon in de winkel van hun ouders te vinden, als ze niet naar school gingen of op straat speelden.

Een kruidenier

Op iedere hoek

De kruidenier op de hoek van de straat is al lang uit het straatbeeld verdwenen. Net als het kruideniersgezin. Vanaf de jaren 60 won de zelfbediening snel terrein en verving de supermarkt de lokale grutter.

Reacties

Jos van der Wal zei op 19 januari 2023 om 19:38

vroeger zaten er heel veel van die kleine kruideniertjes in Den Bosch. Je kon daar vaak zelfs ook terecht voor een fietslampje. Ik weet nog Welts in de Jacob van Maerlandstraat. Begonnen met alleen snoep en steeds meer gaan verkopen. Verschillende in de graafes wijk en er zat erop 1 op het Hofstad. Langs de Zuid Willemsvaart zat er ook een vlakbij de huishoudschool. Achter de Bartjes kerk zat er ook 1 op een pleintje,

Maria de werd zei op 19 januari 2023 om 22:28

Ik herinner me de Gruyter met die mooie koperen (met glas) kasten waar de koffie in zat Dat rook zo lekker En natuurlijk “snoepje van de week”

BiB Mariët zei op 20 januari 2023 om 10:49

Bedankt Jos en Maria, voor jullie reacties. @Jos, zegt Walschots bij het park aan de Geldersedam je nog iets?

@Maria: wat leuk dat je je die geur zo levendig voor de geest kunt halen, én de snoepjes natuurlijk :)

Jos zei op 20 januari 2023 om 11:01

Walschots kan ik me nog goed herinneren, een zoon daarvan zat bij mij op voetbal. En op het Taxandriaplein zat er ook een volgens mij.

BiB Mariët zei op 20 januari 2023 om 11:25

Dat denk ik inderdaad ook Jos, wat leuk dat je je zoveel kruideniers in 's-Hertogenbosch kunt herinneren en wat is er dan veel veranderd inmiddels.

Jos zei op 20 januari 2023 om 11:29

Ja ik zit nu eenmaal op een leeftijd dat je dat toen allemaal hebt meegemaakt. Zo kon je vroeger ook achter van de Udenhout, toen nog in de Jacob van Maerlandstraat, op zondag verpakt ijs kopen. Daar zat toen een groothandel in ijs. Weet helaas de naam niet meer.

BiB Mariët zei op 20 januari 2023 om 15:34

Daar heb je inderdaad gelijk in. :)

Misschien dat andere lezers van dit onderwerp je nog aan de naam kunnen helpen, er zullen vast ook (oud-)Bosschenaren mee lezen!

Sonja Ansems - Bronk zei op 21 januari 2023 om 18:25

De clienten van onze woonzorg instelling herkende alle beelden en foto's. Er werd mening keertje een "O ja" gezegd. Erg leuk om dit terug te zien.
Graag zien we nog meer van deze beelden.

Jos zei op 22 januari 2023 om 18:37

Die ijs verkochten weet ik ondertussen ook weer dat was Vochteloo

Jos zei op 22 januari 2023 om 18:40

In de Palmboomstraat zat ook nog van de Heijden

BiB Hilde zei op 23 januari 2023 om 10:02

Sonja, leuk om te horen dat jullie met veel plezier en herkenning naar deze beelden gekeken hebben!

Jos, top dat je nog op de naam van de ijsgroothandel bent gekomen! 

Gerry Schneider zei op 26 januari 2023 om 15:04

Ik herinner met de kruidenier van vroeger Koos van Hintum goed. Hoek Rozenstraat Leliestraat. Omdat mijn vader vroeg 1957 overleed, mocht ik als oudste meehelpen met de boodschappen. Ik kreeg een boekje mee waar alles in stond. Daar werd de prijs achter gezet en zaterdagmiddag ging mijn moeder dan betalen. Op de hoek Tulpstraat -Palmstraat was Bekkers een snoepwinkel daar kon je voor een cent al snoep kopen.

Jos zei op 26 januari 2023 om 17:59

In welke plaats was dit ?

Gerry Schneider zei op 12 februari 2023 om 22:43

Oss

hans sluijter zei op 4 mei 2023 om 13:52

mijn hele jeugd stond in het teken van het winkeltje van mijn vader , Jan Sluijter, in de Oeterselaan op Dueteren in 's-Hertogenbosch.

BiB Lisette zei op 4 mei 2023 om 15:17

Hartelijk dank voor je reactie, Hans. Bracht je veel uren in dit winkeltje door? Hielp je zelf ook mee en kreeg je weleens wat lekkers toegestopt van je vader?

Hans Sluijter zei op 4 mei 2023 om 15:34

Zeker wel, maar mijn oudere zussen hielpen meer mee.
voor wat betreft wat lekkers kreeg ik wellicht te veel toegestopt.
Ik heb nog wel een foto van mijn vader achter de toonbank

BiB Lisette zei op 9 mei 2023 om 14:34

Haha, dat vond je als kind vast niet erg, een extra snoepje ;) Mocht je de foto met ons willen delen, dan kun je een mailtje sturen naar info@brabantinbeelden.nl. Bedankt voor je reactie!

hans sluijter zei op 9 mei 2023 om 14:44

hi Lisette, ik zal de foto vanavond of morgen mailen

BiB Lisette zei op 10 mei 2023 om 10:25

Dat is hartstikke fijn, Hans! Bedankt voor de moeite en we zijn benieuwd.

Aart zei op 29 juni 2023 om 17:52

Ik herinner mij nog goed de FIFA supermarkt in het kleine winkelcentrum bij de Oosterplas (Aawijk Den Bosch). De al wat oudere eigenaar liep overdag in de winkel rond (6 dagen per week) en was in de avonduren boven de winkel (zijn woning) zichtbaar voor passanten aan het werk (waarschijnlijk inkoop regelen, kassageld tellen en de administratie op orde houden). Met veel respect denk ik terug aan deze ondernemer. Het was hard werken in die tijd!

BiB Hilde zei op 30 juni 2023 om 09:55

Bedankt voor het delen van deze herinneringen, Aart. En wat mooi eigenlijk dat het harde werk van deze eigenaar zoveel indruk op je heeft gemaakt, dat je er jaren later nog aan terugdenkt!

Ad van Gerven zei op 1 juli 2023 om 11:42

In Eindhoven, eerste helft jaren 60, was in de Bredalaan een winkel van de Gruyter op peuter-loopafstand van de kleuterschool. In de hoogste klas mocht een van de kinderen elke week een kleine boodschap doen voor de juffrouw. Dat kind kreeg dan ook het snoepje van de week.
Meestal was dat echter een klein speeltje, en niet een snoepje. Toen het mijn beurt was kreeg ik een vogelfluitje.

BiB Hilde zei op 3 juli 2023 om 09:01

Leuk verhaal heb je met ons gedeeld, Ad! Wat moet het spannend zijn geweest om zo voor het eerst alleen naar de winkel te gaan, op verzoek van de juf. Of was je daarvoor al vaker in de winkel van de Gruyter geweest?

Ad zei op 3 juli 2023 om 12:00

Nee, dat was de eerste keer. Best een grote winkel!
Wel was ik al eens met een briefje van 2,50 naar de kleine kruidenier op de hoek geweest, terwijl mijn moeder bij ons huis bleef kijken of alles wel goed ging!

BiB Lisette zei op 4 juli 2023 om 10:39

Wat leuk dat je je dat nog zo goed kunt herinneren, Ad! Hartelijk dank voor je reactie.

Walschots Theo zei op 12 januari 2024 om 15:54

Hallo, graag had ik meer geweten over de kruideniers winkel Walschots, om mijn onderzoek genealogie Walschots te kunnen uitbreiden. Eventuele foto's of verhalen zijn zeer welkom. Vriendelijke groeten. Walschots Theo.

Henk Gertsen zei op 13 januari 2024 om 17:39

Walschots, hoek Geldersedam/Geert van Woustraat. Je kon er nog snoep uitkiezen voor 5 of 10 cent. Later nog zelf ijsjes pakken uit de diepvrieskast. Er werd nog 'opgeschreven' in het boekje.
De ramp begon toen de Mavo er tussen de middag kwam winkelen.

Walschots Theo zei op 22 januari 2024 om 12:04

Henk Gertsen, dank voor het antwoord. Mijn interesse werd gekoppeld aan het verhaal van Onderweg naar huis Geschreven door Van Rooij Ron Pelssingel B580 - onderweg naar huis - ’s-Hertogenbosch. In dit verhaal werd een kruidenierswinkel vermeld. In het verleden vond in verschillende handelszaken van Walschots(en). Nu heb ik deze kunnen koppelen, waarvoor dank.
Groeten, walschots Theo.

BiB Lisette zei op 23 januari 2024 om 11:27

Bedankt voor jullie reacties, Theo en Henk. Mocht je het Kamer van Koophandel dossier nog niet besteld hebben, dan is dat mogelijk via de volgende link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/handelsregister?m…

Veel succes met je onderzoek!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.