Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
pakjes

Modeverschijnsel: Matrozenpakjes

Als je een groep jongetjes ziet op een foto van begin twintigste eeuw, is de kans groot dat minstens een van hen gekleed is in een zeer specifieke stijl: het matrozenpakje.

De herkenbare blauw/witte kleding met de vierkante kraag en biesjes was gebaseerd op de pakken die gedragen werden door de matrozen van de Britse marine, en was in heel Europa ontzettend populair voor kinderen.

een prinselijke start

Kleine matrozen

De trend werd in 1848 gestart door de vierjarige kroonprins Edward, zoon van de Britse koningin Victoria. Tijdens een staatsbezoek aan Ierland droeg hij een matrozenpakje, gemaakt door de kleermaker van de Britse Marine. Afbeeldingen van dit bezoek gingen de wereld over. Op de bovenstaande foto is prins Bernard als kind te zien in een matrozenpak.

blauw/wit staat iedereen

Mode voor de massa

Matrozenpakjes konden gedragen worden voor allerlei gelegenheden: formele situaties zoals een bruiloft of communie, maar ook gewoon elke dag naar school.

Door de losse pasvorm en het materiaal konden de matrozenpakjes goedkoop en in massa geproduceerd worden. Het werd daarmee het eerste kledingstuk voor kinderen waaraan de sociale klasse van de drager niet meteen af te lezen was.

Comfortabel

Beelden: Familie Baken, Collectie RHCe, nr. 507786

Matrozenpakjes waren comfortabel en geschikt om te dragen in de zomer en de winter. Ze konden gedragen worden voor allerlei gelegenheden: formele situaties zoals een bruiloft of communie, maar ook gewoon elke dag naar school.

Niet alleen voor jongens

Ook onder meisjes werd het kledingstuk populair. Zij droegen het pak met een rokje, of als jurk.

BiB
Door Kaya van Dun
op 2 maart 2021
Reageren
3

Reacties

Evert zei op 4 november 2021 om 11:30

Ja. In de jaren 50. Toen ik een jaar of 5-6 was. Mijn broer ook.
Ik wist niets van de historie van deze kledij. Leuk om te lezen!

Dees zei op 4 november 2021 om 18:30

Ik ben van `56 en heb op de lagere school ook een lichtblauw matrozenjurkje gedragen.

BiB Hilde zei op 5 november 2021 om 09:20

Wat leuk Evert en Dees dat jullie zo'n pakje ook gedragen hebben! Droegen jullie het vooral bij speciale gelegenheden, of ook op gewone doordeweekse dagen? En Evert, weet je toevallig nog welke kleur jouw pakje was? 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.