Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
PSV landskampioen 1929

PSV landskampioen 1929

Op 23 juni 1929 werd P.S.V. (toen nog met puntjes) voor de eerste keer landskampioen van Nederland. De menigte vierde feest in de schaduw van de Philips-fabrieken. Die kampioenswedstrijd was tegen de Groningse voetbalclub Velocitas.

De Meierijsche Courant: P.S.V. Kampioen van Holland

"Voor het eerst sinds de veertig jaren, dat de voetbalsport in ons land georganiseerd wordt beoefend, mag Eindhoven groot gaan op het kampioenschap van Nederland. Door de overwinning van gisteren, met belangstelling en spanning verwacht, is P.S.V. inderdaad kampioen geworden. Weer is het Philips geweest, die Eindhoven ook in de sportwereld een naam bezorgt, welke in de geschiedenis ervan steeds bewaard zal blijven om het kampioenschap binnen hare muren zoo zwaar bevochten.

Maar het resultaat bewijst meer. P.S.V. heeft het voetbalspel in nieuwe banen weten te leiden, waardoor zij de kunst van goals maken tot het hoogste vermocht op te voeren. Daarnaast evenwel hebben zij ook het technisch gedeelte niet onverzorgd gelaten. Integendeel getuigde de wedstrijd Sparta – P.S.V. van een technische zuiverheid, waarbij de P.S.V.-verdediging de technisch hoogstaande voorhoede van Sparta volkomen in bedwang wist te houden, hetgeen ten overvloede nog gebleken is bij den wedstrijd P.S.V. – Feyenoord, welke een volkomen verrassing voor de P.S.V.-kenners geworden is. Daaruit is weer eens te meer gebleken de hechte eenheid en eensgezindheid, waarmede de spelers hun spel wisten op te voeren tot die hoogte, dat het voor ieder tegenspeler een onneembare stelling was.

Met recht mogen wij derhalve groot gaan op zulk een elftal, dat we ons Eindhovensch elftal mogen noemen, een elftal, dat overal in het land den besten indruk heeft achtergelaten om z;n sportiviteit, eerlijkheid en kameraadschap-in-het-veld, waarvoor wij de Philips Sport Vereeniging met haar bestuur nogmaals onze gelukwenschen aanbieden. Dat ook de toekomst der P.S.V. verzekerd is blijkt wel uit het feit, dat niet minder dan twee reserve-elftallen ook kampioen van hun afdeling zijn geworden n.m. het derde en zesde elftal, welke beide elftallen om de toekomst ook vandaag niet mogen worden vergeten bij den jubel om het Nederlandsch kampioenschap."

Videobeelden finale 1929

PSV - Velocitas

Selectie

Krantenartikelen

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.