Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
kerstspel samen met de kinderen

Kerstspel

Heb jij wel eens een herder gespeeld, met een omgeslagen tafelkleed als kostuum? Of een engel, volledig in het wit gekleed? Waarschijnlijk heb je dan wel eens meegedaan aan een kerstspel.

Het uitbeelden van het kerstverhaal door spelers in toneelstuk is een heel herkenbare traditie. Het wordt vaak gedaan op scholen of op bijvoorbeeld kerstmarkten. Of in huiselijke kring, zoals de familie van Oosterhout in de jaren 70. Omdat hun uitvoering ook gefilmd werd, mogen wij meekijken naar hun kerstspel dat werd opgevoerd in kleine kring.

Er is een kindeke geboren...

De film is opgenomen in Hulst, waar de familie van de moederskant van de familie van Oosterhout woonde.

Tijdens de kerstvakantie studeerden de kinderen van de twee gezinnen het toneelstukje in, onder regie van tante Koos (de blonde dame die af en toe in beeld is). Ze voerden het stukje op voor opa, oma en hun ouders, vergezeld van enkele muzieknummers.

Iedereen doet mee

Alle kinderen speelden mee, en om alle rollen te vervullen speelde iedereen dubbelrollen: onder meer Jozef en Maria, herders, een heraut, engel Gabriël en het kindeke Jezus werden vertolkt. En echt iedereen deed mee: de hond van tante Koos speelde zelfs een schaap!

Spelers

Nicht Monique -- Maria
Neef Teun -- heraut, herbergier, herder
Broer Jan Han -- Josef, herder
Zus Esther -- engel Gabriël, herder
Zus Judith -- herder, kindeke Jezus
Hond Soerk -- schaap 

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.