Overslaan en naar de inhoud gaan
BrabantinBeelden
Glimmende traktoren en machtige machines op Velder

Glimmende traktoren en machtige machines

Bij Landgoed Velder werd er een speciaal station voor aangelegd, een platform van bielzen dat alleen in gebruik was tijdens de Landbouwwerktuigendagen. Hoe anders konden de 100.000 boeren en boerinnen zo massaal in Liempde geraken als met de trein, zullen de organisatoren gedacht hebben.

100.000 bezoekers

In de hoogtijdagen trok het evenement dan ook maar liefst 80.000 tot 120.000 bezoekers. Vanuit het hele land kwamen ze, de landbouwers die kennis wilden maken met de nieuwste snufjes op het gebied van techniek en landbouw. De Tuinbouwbond van de NCB organiseerde de nationale werktuigendagen in 1948 voor het eerst; in 1996 werd de laatste editie gehouden.

Allemaal uitstappen!

Station Liempde-Velder

'Noodstation' bij landgoed Velder, Liempde 1963

'Noodstation' bij landgoed Velder, Liempde 1963

Foto's van publiek

Kijken naar toeschouwers

De bezoekers en exposanten was het natuurlijk te doen om de modernste technieken op het gebied van landbouwwerktuigen. Voor wie nu naar deze foto's kijkt, zijn de mensen die erop staan minstens zo interessant als de machines.

De techniek staat voor niets

35 Miljoen aan apparatuur

Werktuigendagen 1973

"Steeds sterker wordt het landbouwbedrijf gemechaniseerd en men krijgt ook steeds meer oog voor comfort en veiligheid."

Krentenbrood op servies van Boerenbont voor prins Claus

Hoog bezoek

Op 7 mei 1969 opent niemand minder dan Prins Claus de 22ste editie. Aandachtig bekijkt hij de landbouwmachines en laat hij zich rondleiden over het terrein. De prins is ook niet te beroerd om zelf eens zo'n werktuig uit te proberen. De lunch krijgt hij geserveerd op servies van Brabants boerenbond; en op een landbouwdag smeert zelfs een prins zijn bammetjes zelf.

BiB
Door Mathilde Min
op 18 augustus 2020
Reageren
...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.