Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Binnenkijken: kijkje in de keuken

Binnenkijken: kijkje in de keuken

Een oranje pan pruttelt op het fornuis, moeder giet groenten in een weckpot en geblokte gordijntjes bedekken de bruine keukenkastjes.

Gezellig

Boven het granieten aanrecht zien we soms een geiser met waakvlammetje en bakjes voor zand, zeep en soda. Gezelligheid en spruitjeslucht gaan op deze beelden hand in hand... Samen koken, samen proeven uit een pan, samen aan tafel en tot slot samen aan de afwas. Neem een kijkje in de Brabantse keuken van toen, van de jaren 30 tot en met 90.

Video: kijkje in de keuken

Vim, Loda en Brabantia

Het rubbertje aan de kraan, de geur van groentensoep, de smaak van ingemaakte sperziebonen of het geluid van de fluitketel...

Waar denk jij aan bij de keuken uit jouw jeugd?

Schort om

Opgestroopte mouwen

Een vaatwasser hadden ze niet, dus afwassen ging met de hand. En heel vroeger zorgde de kachel waarop ze kookten ook voor de enige warmte in huis en zat het hele gezin daarom op koude dagen rondom het gloeiende apparaat. De hitte was ook handig om het strijkijzer op te verwarmen en de onderbroeken te drogen, zo blijkt uit een van deze foto's...

Koken op een kolenkachel was een grote uitdaging, want hoe regel je de temperatuur? Het gasfornuis maakte dat vanaf de jaren 50 een stuk gemakkelijker. Inmiddels is het gas ook al bijna geschiedenis en gaan we over op duurzaam elektrisch.

Potten en pannen

Keuken als stilleven

Van koud water uit een pomp tot warm stromend water uit de kraan en van de kolenkit tot elektra uit de muur. Deze 'stillevens' geven een mooi kijkje in de Brabantse keuken vanaf de jaren 40 tot en met 80. Naast de techniek van het koken valt op dat ook de 'keukenmode' verandert: van druk Brabants bont naar wit naar bruin/oranje en dan weer terug naar wit.

Vooroorlogse Brabantse keuken

Lang lang geleden

BiB
Door Mathilde Min
op 15 februari 2021
Reageren
7

Reacties

C.J. Coffiel-van Elswijk zei op 29 september 2021 om 16:37

Wat een heerlijke site. Het is zwijmelen!

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 14:12

Heel leuk om te horen dat je onze website zo waardeert! Bedankt voor je reactie en veel kijkplezier!

Bert van Herk zei op 18 oktober 2021 om 14:45

maar er gebeurde meer in de keuken, ik kom uit een gezin van 6 kinderen 3 jongens en 3 meisjes. douches waren er toen nog niet,
ik ben van 1949 , en we woonden toen in Strijp "het Drents dorp" in Philips huizen, die hadden geen douches, die kregen we pas in 1957/58
met een Geizer, want we hadden ook geen warm water, dat was een genot.
normaal wasten we ons zaterdags in de keuken in een teil, met warm water, het warme water kwam uit de fluitketel die op het gasfornuis
verwarmt werdt , want een geizer hadden we ook nog niet, die kregen we pas toen we de douches kregen.
als het water in de teil koud werdt, dat ging er weer een volle fluitketel warm water bij.
het was water werdt niet vernieuwd als de volgende gewassen werdt. want dat werdt te duur aan water en gas.
en duurde te lang voor we alle 6 gewassen warendat, ging gewoon in het zelfde water, en dat zes keer, alleen de laatste kreeg
bij het afspoelen nog een fluitketel warm schoon water . en altijd gingen die meiden eerst, en mochten wij jongens niet bij de keuken in de buurt komen.
ik snap nog niet waarom.

BiB Lisette zei op 19 oktober 2021 om 15:16

Wat een andere tijden, Bert! Hartelijk dank voor je reactie. En mochten je zussen ook niet in de buurt van de keuken komen als jullie de teil in mochten? Of gold het niet andersom?

BiB Kaya zei op 20 oktober 2021 om 15:57

We ontvingen via de mail nog een antwoord van Bert op de vraag van Lisette, die ik met zijn toestemming hieronder plaats:

dat is een hele goede vraag lisette, ik heb daar nooit bij stil gestaan als ik of mijn broers in de teil stonden, dan was de deur ook dicht, en ik heb naar mijn weten nooit gegil gehoord dat de deur open ging. ik was nog te klein om het allemaal te begrijpen, maar dat heb ik later in mijn leven ruimschoots ingehaald. de deur ging wel eens open als de gasmuntjes op waren (schiet me nou te binnen) in die tijd had je nog gasmuntjes , die moest je kopen bij de kruidennier, in ons geval de "etos" voor een gulden kreeg je 5 of 6 muntjes een zo'n muntje was goed voor een kub gas, thuis in de gang hing een klok (een soort gas meter) waar je dat muntje in moest stoppen , en dan had je weer gas.
daarom was je zuinig met gas, zodat je in het weekend niet zonder gas zat want dan had je echt een probleem. het gebeurde eens dat als we ons wasten in de teil, dat het gas op was, en dat mijn broer nog naar de etos moest om muntjes te halen  terwijl ik daar in mijn mijn geboorte niksie met een kleine komma stondt te vrekken van de kou. en voor dat de fluitketel dan weer warm was. had je echt kou geleden. ik zou het nu niet meer doen. de teil is te klein.

Ank Hamers zei op 21 oktober 2021 om 10:16

Wat 'n boeiend geheel. Herinneringen. Ook in huis alleen in woonkamer kolenhaard, die moeder 's morgens opporde. In tuin kolenhok. Wekelijks kolenboer.
Om de kachel droogrek met was. In de winter ijs op je bed. Succes.

BiB Mariët zei op 21 oktober 2021 om 12:51

Nou inderdaad succes :). Wat zal dat koud geweest zijn in de winter. Maar ik herinner me van vroeger dat het wel altijd heel fijn was om heel dicht bij de kolenkachel te zitten om zodoende alle warmte op te nemen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.