Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
ansicht poffer

Modeverschijnsel: de Brabantse poffer

Je zult ze nu niet snel meer tegenkomen, maar een eeuw geleden stonden Brabantse vrouwen erom bekend: de poffer. Deze muts was van ongeveer 1860 tot 1960 onderdeel van de Brabantse klederdracht en werd vooral op zondag en bij speciale gelegenheden gedragen door getrouwde dames. 

Het hoofddeksel bestond uit een zwarte ondermuts, een bewerkte witte muts met kant, een witte bloemenkrans en linten die afhangen op de rug. De mutsen en poffers waren zowel in aanschaf als onderhoud duur, in 1910 kostte een bewerkte muts 75 gulden en een poffer 25 gulden. Daarnaast had je altijd meer dan één muts nodig, je droeg hem iedere dag en hij moest immers ook gewassen, gesteven, gestreken en geplooid worden. Door een poffer te dragen toonde je aan dat je welgesteld was.

voor speciale gelegenheden

Een onhandig gevaarte

Hieronder zie je een aantal Brabantse vrouwen die een poffer dragen tijdens het bezoek van Koningin Juliana aan 's-Hertogenbosch in 1949. Je zag hem toen al niet meer zo veel in het dagelijks leven, maar nog wel bij speciale gelegenheden.

In totaal kon het gevaarte wel 75 centimeter breed zijn. Probeer daar maar eens mee te fietsen...

Niet praktisch

Zoals je je voor kunt stellen was het niet het meest praktische hoofddeksel: in totaal kon het gevaarte wel 75 centimeter breed zijn. Probeer daar maar eens mee te fietsen... Dat is precies waarom poffers langzaam uit het straatbeeld verdwenen, toen in de jaren '30 en na de tweede wereldoorlog fietsen in zwang  raakte verruilden steeds meer Brabantse boerinnen hun poffer voor een praktischere hoed. 

Heb jij nog iemand gekend die een poffer droeg? 

Thema's

Reacties

Henny zei op 24 december 2020 om 15:28

Staat me iets van bij. ..had de moeder van Mgr. Bekkers ook een poffer? Ik dacht van wel...

BiB Lisette zei op 29 december 2020 om 10:00

Dat heb je inderdaad goed onthouden, Henny! Bedankt voor je reactie. Op internet vind ik verschillende foto's van zijn moeder met een poffer. Werd er in jullie familie of omgeving ook nog weleens een poffer gedragen?

Henny Sterk zei op 29 december 2020 om 15:16

Nee, ik herinner me wel dat haast iedereen in een soort van zelfgemaakte kleding droeg. Vrouwen die s' morgens naar de kerk liepen leken (in mijn gezichtsveld)
allemaal op elkaar. Droegen altijd zwarte kleding. Je zag hen altijd in lange jurken met daar overheen een zwarte jas en niet te vergeten een zwarte hoed.
Er zat geen enkele variatie in....lachen toch ,hé Lisette Het was me wel een tijdsbeeld......

BiB Mariët zei op 30 december 2020 om 08:57

Dat was het inderdaad, maar zouden mensen in de toekomst ook niet zo over ons praten ? :)

BiB Mathilde zei op 21 december 2021 om 13:28

Per mail kregen we meer informatie over de onderste foto. De prachtige dame op de foto is Toke Rijnen. Mevrouw Rijnen draagt hier de poffer en juwelen van haar moeder. De foto is in 1948 gemaakt toen zij met de boerinnenbond van Oirschot naar de koningin op Paleis Soestdijk ging. Zij droeg deze poffer alleen voor deze gelegenheid, haar moeder droeg 'm wel vaker.

Winny Van Bavel zei op 26 december 2021 om 14:18

Mijn kleinkinderen heten Rijnen en hun familie komt ook uit die regio. Zouden ze familie van deze Mw. Rijnen kunnen zijn?
Wie helpt mij hierin verder?

Henny zei op 26 december 2021 om 16:48

Ik ken die Mevrouw niet maar de naam Rijnen is een bekende naam. Dus alleen de Naam. u zou eens raad kunnen vragen bij b.v. het archief in een Brabantse stad
waaronder Tilburg, Breda en of den Bosch. Meestal kom je dan iets verder met je zoektocht. Veel succes. In Tilburg woont en werkt wel een Tandarts die rijnen heet. Kijk maar of u er verder mee komt.

Ria Blankers zei op 26 december 2021 om 20:34

Vrouw met een poffer Oirschot 1940-1950 is Stien Blankers, zij was mutsenmaakster in Oirschot. Ze waste de poffers en maakte ze weer helemaal op.

BiB Mariët zei op 27 december 2021 om 13:42

Bedankt voor je reactie Ria, we gaan de naam van Stien Blankers bij de foto plaatsen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.