Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Op initiatief van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond werd een studiedag voor de leidsters van Boerinnenbonden gehouden in Tilburg in 1930.

Feest van de Boerinnenbond

Op 3 juli 1934 vult het Gemeentelijk Sportpark in Tilburg zich met ruim 4000 boerinnen. Ze komen vanuit het hele werkgebied van de N.C.B. (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond) voor de viering van het eerste lustrum van de R.K. Boerinnenbond. 

Aan het einde van de negentiende eeuw veranderde Brabant onder invloed van de opkomende industrie. Om hieraan tegenwicht te bieden werd in 1896 de N.C.B. opgericht. Een organisatie die, onder grote invloed van de kerk, de belangen van de Brabantse boeren behartigde. In 1928 kwamen ook de boerenvrouwen samen in de Katholieke Vrouwenorganisatie van de N.C.B.: de Boerinnenbond. 

Lustrumfeest in Tilburg

Boerinnendag

De viering van het eerste lustrum van de Boerinnenbond bestaat uit een feestelijke Boerinnendag. Dankzij overgeleverde filmbeelden kunnen we bijna 90 jaar later nog steeds een beetje meegenieten van het feest.

Te zien is hoe boerinnen van het Markizaat van Bergen op Zoom tot het Land van Maas en Waal bij het Tilburgse Sportpark arriveren. Velen zijn prachtig uitgedost in lokale klederdracht. 

Uit alle oorden van Brabant kwamen aangereden de autobussen, groote en kleine, sommige zelfs nog verlengd met aanhangwagens. (Nieuwe Tilburgsche Courant 4-7-1934)

De feestelijkheden openen met een openluchtmis. Mgr. Diepen, bisschop van het Bisdom 's-Hertogenbosch, en vele geestelijken van de diverse afdelingen van de NCB lopen door een erehaag van vaandeldraagsters naar het voor de gelegenheid opgesteld altaar. Diepen wordt tijdens zijn dienst bijgestaan door onder andere een koor van meer dan honderd boerinnen. 

Aansluitend wordt er een spreekkoor opgevoerd met de titel "Brabant aan Maria", waarna het tijd is voor koffie en vermaak in de vorm van schommels en glijbaan. Later vervolgt het programma met meer volkszang, een vaandelkeuring door een deskundige jury, en feestvergadering. De wordt al dansend afgesloten. Met als hoogtepunt oogstdans Riepe garste, die door alle aanwezige meisjes gezamenlijk werd gedanst. 

"Dit is wel een uitstekend einde geweest voor een dag die tot in de finesses goed verloopen is..."

Bekijk meer oudste films van Brabant
Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.