Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Acht van Chaam 1934, filmstill uit fragment Polygoon Hollands Nieuws

Acht van Chaam

Een verbod op fietsen met blote benen in Nieuw-Ginneken is een van de redenen om een wielerwedstrijd die al sinds 1898 bestaat, vanaf 1933 alleen nog op Chaams grondgebied te verrijden. Het parcours krijgt de vorm van een '8' en de 'Acht van Chaam' is geboren.

Belangrijkste wielerronde van ons land

In de jaren daarna ontwikkelt de Brabantse wielerronde zich tot een van de belangrijkste wielerwedstrijden van Nederland. Reden voor het Polygoonjournaal om al in 1934, en ook in 1937, verslag in beeld te doen van de renners op het parcours. Het levert mooie - én oude! - filmbeelden op.

 

Polygoonjournaal

Oude film

Museum

In onze zoektocht naar de oudste films van Brabant tipte Mart Verhees van Museum Acht van Chaam ons over de beelden van Polygoon uit 1934 en 1937. Het zijn dan wel niet dé alleroudste Brabantse filmbeelden, maar toch hele oude. Én hele bijzondere: de eerste wedstrijd werd slechts een jaar eerder, in 1933, verreden door beroepsrenners.

Meer over de geschiedenis van 'de 8' lees je op 8vanchaam.nl.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.