Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
winkeljuffrouw toont kleding

De plaatselijke middenstand

Een van de manieren waarop de dorpsfilms van Johan Adolfs gefinancierd werden was eenvoudigweg reclame.

Reclame

De plaatselijke middenstand kon in ruil voor een bedrag in de film verschijnen en op die manier hun zaak promoten onder hun dorpsgenoten. Veel plaatselijke ondernemers gingen op dat aanbod in, en dat geeft ons een aardig inkijkje bij de winkels, benzinestations en andere kleine zaken uit de jaren 50 en 60 in Brabant.

Even binnenkijken

Neem een kijkje bij de krantenwinkel, slijter en meubelzaak uit het dorp in de jaren 50 en 60. De winkeliers kennen elke klant en helpen ze bij hun aankopen. Veel van dit soort zaken, vaak familiebedrijven, zijn inmiddels verdwenen of vervangen voor ketens. Gelukkig hebben we de beelden!

Producten aanprijzen

Voor de camera verschijnen was nieuw voor de meeste mensen die reclame gingen maken in de film. Dat levert misschien niet de meest natuurlijke beelden op, maar is wel erg leuk om nu terug te zien.

Reacties

Aart zei op 27 juni 2024 om 15:59

Wat een mooie filmbeelden. De beelden van de FAAM drop-automaat halen herinneringen boven waarvan ik dacht dat ze verdwenen waren. Leuk hoor!

BiB Lisette zei op 27 juni 2024 om 19:20

Wat leuk dat je genoten hebt van deze filmbeelden, Aart. Bedankt voor je reactie!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.