Soms zijn de films via via bij mensen terecht gekomen en weten ze niet veel over hoe de film gemaakt is, of zelfs waar de film over gaat. Maar soms kom je mensen tegen die de film zelf hebben gemaakt, of bij de opnames aanwezig waren. Dat laatste was het geval toen we een dorpsfilm van Zevenbergschen Hoek uit 1964 gingen ophalen bij meneer Gerard Cornel: hij kon ons heel veel vertellen over hoe de film tot stand was gekomen. Daar zijn we blij mee, want zo leren wij weer bij over de achtergrond van deze serie dorpsfilms die tussen de jaren 50 en 70 gemaakt werd in heel veel dorpen in Brabant. Lees hieronder zijn verhaal.
BrabantinBeelden komt regelmatig bij mensen thuis, om films op te halen die mensen soms al jaren in hun bezit hebben.
Zevenbergschen Hoek 1964
"Onze film is in 1964 opgenomen in Zevenbergschen Hoek, in opdracht van de lokale voetbalclub DHV, waar ik toen secretaris was. Wij kregen van de firma van Johan Adolfs uit Enschede het aanbod om een film te laten maken. Je betaalde voor de film, maar kon daarna geld verdienen door kaartjes te verkopen voor de vertoning. Dat leek ons een goede manier om de clubkas te spekken en we zijn op het aanbod ingegaan. Het mocht allemaal niet teveel kosten, dus de twee cameramannen die kwamen, sliepen bij mij thuis en aten ’s avonds mee met het gezin."
Twee dagen lang filmen met een
volkswagenbusje
"Er werd twee dagen gefilmd, op een dinsdag en een woensdag. De opnames werden aangekondigd in het clubblad van de voetbalvereniging en in andere plaatselijke media, zodat mensen wisten wanneer het plaats zou vinden. Ze reden rond in een volkwagenbusje met een luidspreker die muziek speelde. Dat trok mensen aan om te komen kijken, die dan werden gefilmd. Het trok trouwens niet alleen mensen aan, ik weet nog dat de koeien ook kwamen aandraven toen we langsreden, omdat ze dachten dat ze eten zouden krijgen!"
De koeien kwamen aandraven toen we langsreden
Filmopnames waren bijzonder, het was in een tijd dat er nog niet veel gefilmd werd
Het hele dorp op film
alles en iedereen
"Iemand van de vereniging ging mee met de opnames, om de cameramannen rond te leiden. Alles en iedereen werd gefilmd: mensen op straat en de plaatselijke ondernemingen zoals de benzinepomp en de bakker. Ik was toen zelf hoofdonderwijzer op de lagere school in het dorp, en ze kwamen langs om de spelende kinderen op het schoolplein te filmen. In de pauze werd koffie gedronken met de leraren en die werden dan ook meteen op de film gezet. Omdat de cameramannen bij ons sliepen werd mijn gezin ook gefilmd, bij ons thuis."
In spanning afwachten...
Sta ik er goed op?
"Na de opnames duurde het ongeveer een maand om de film te ontwikkelen en te monteren. Daarna werd de film vertoond in het gemeenschapshuis De Zevensprong. Bijna iedereen uit het dorp kocht een kaartje, want iedereen wilde zichzelf terugzien op het doek. In die tijd werd er nog niet zoveel gefotografeerd of gefilmd, dus het was heel bijzonder om jezelf terug te zien op beeld, ook nog eens bewegend. Dat had Adolfs slim bedacht."
Goed voor de clubkas
"De film bracht door de jaren heen veel geld op voor de club, door de kaartverkoop van de vertoningen, maar ook omdat ik als secretaris geregeld had dat de film later door dorpsgenoten nabesteld kon worden. Ze konden dan een kopie van de film kopen, ik denk dat dat ongeveer 10 gulden kostte."
een mooi tijdsbeeld
Zoveel is verdwenen
"Het was toen natuurlijk heel leuk om een film van ons eigen dorp te hebben, maar tegenwoordig zijn we helemaal blij dat de film gemaakt is. Er zijn zoveel mensen en gebouwen op de film te zien, die er nu niet meer zijn. Die bakker waar gefilmd werd bestaat nu niet meer, want er zijn de afgelopen jaren veel winkels uit het dorp verdwenen. Het is mooi om terug te kunnen zien hoe het dorp toen was."
Klik hier om naar het verhaal met de dorpsfilm van Zevenbergschen Hoek te gaan.
Reageren
... Delen
Thema's