Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
rijdende winkel

Winkels op wielen

Als we tegenwoordig iets nodig hebben gaan we even naar de supermarkt. Dat is makkelijk, snel en je vindt er alles. Het kan nog makkelijker, als je wilt bestel je je boodschappen online en laat je ze gewoon thuis bezorgen. Gemak dient de mens. Vroeger was dat wel anders... of niet?

Kleine supermarktjes op wielen, dat waren de rijdende winkels van vroeger. De SRV-wagen was de bekendste, maar er bestonden er nog meer. Net zoals de melkboer, maar soms ook de groenteboer en de bakker, brachten ze producten aan huis rond. De SRV-wagens waren een echte formule en hadden eigen folders, spaarzegels en eigen producten. Er werden zelfs verschillende tv-reclames voor gemaakt, waaronder een bekende waarvoor het Cocktail Trio zong Leve de man van de SRV van je hiep hiep hiep hoeree.

van je hiep hiep hiep hoeree

Leve de man van de SRV

SRV?

SRV stond voor Samen Rationeel Verkopen, de wagens onstonden namelijk door een samenwerking van verschillende groothandels. Later werd gezegd dat de letters stonden voor de eerste drie klinkers van het woord 'service'. Er ging ook een verklaring rond waar de SRV het zelf niet erg mee eens zal zijn geweest, namelijk dat de letters stonden voor Stiekem Rommel Verkopen...

In 1970 reden er in Nederland 2000 rijdende winkels rond, in 2019 zijn dat er nog 100.

Hierboven zie je de presentatie van een rijdende winkel tijdens de 40e RAI tentoonstelling voor bedrijfsauto's. (Polygoon-Profilti, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Week 07, 1959)

een zeldzame verschijning

Soms een uitkomst

Steeds zeldzamer, maar nog niet verdwenen

Met de opkomst van de supermarkten werd de SRV-wagen een zeldzamere verschijning in het straatbeeld, want supermarkten hadden lagere prijzen en een groter assortiment. Ook waren er minder en minder huisvrouwen thuis om boodschappen te doen als de wagen langs kwam. In 1970 reden er in Nederland 2000 rijdende winkels rond, in 2019 zijn dat er nog 100. De wagens zijn vooral een uitkomst op plekken waar de lokale supermarkt verdwenen is en voor oudere mensen die zich minder goed kunnen vervoeren. Èn natuurlijk voor de mensen die iets vergeten zijn in de supermarkt!

BiB
Door Kaya van Dun
op 5 november 2020
Reageren
1

Reacties

Theo Welp zei op 26 september 2021 om 10:23

In de vijftiger jaren kwam de melkboer achterom om de losse melk in een pan te gieten.
de garagedeur was nooit op slot en evenmin de keukendeur.
tegenwoordig moet alles achter slot en grendel en rolluiken.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.