Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
rijdende winkel

Winkels op wielen

Als we tegenwoordig iets nodig hebben gaan we even naar de supermarkt. Dat is makkelijk, snel en je vindt er alles. Het kan nog makkelijker, als je wilt bestel je je boodschappen online en laat je ze gewoon thuis bezorgen. Gemak dient de mens. Vroeger was dat wel anders... of niet?

Kleine supermarktjes op wielen, dat waren de rijdende winkels van vroeger. De SRV-wagen was de bekendste, maar er bestonden er nog meer. Net zoals de melkboer, maar soms ook de groenteboer en de bakker, brachten ze producten aan huis rond. De SRV-wagens waren een echte formule en hadden eigen folders, spaarzegels en eigen producten. Er werden zelfs verschillende tv-reclames voor gemaakt, waaronder een bekende waarvoor het Cocktail Trio zong Leve de man van de SRV van je hiep hiep hiep hoeree.

van je hiep hiep hiep hoeree

Leve de man van de SRV

SRV?

SRV stond voor Samen Rationeel Verkopen, de wagens onstonden namelijk door een samenwerking van verschillende groothandels. Later werd gezegd dat de letters stonden voor de eerste drie klinkers van het woord 'service'. Er ging ook een verklaring rond waar de SRV het zelf niet erg mee eens zal zijn geweest, namelijk dat de letters stonden voor Stiekem Rommel Verkopen...

In 1970 reden er in Nederland 2000 rijdende winkels rond, in 2019 zijn dat er nog 100.

Hierboven zie je de presentatie van een rijdende winkel tijdens de 40e RAI tentoonstelling voor bedrijfsauto's. (Polygoon-Profilti, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Week 07, 1959)

een zeldzame verschijning

Soms een uitkomst

Steeds zeldzamer, maar nog niet verdwenen

Met de opkomst van de supermarkten werd de rijdende winkels een zeldzamere verschijning in het straatbeeld, want supermarkten hadden lagere prijzen en een groter assortiment. Ook waren er minder en minder huisvrouwen thuis om boodschappen te doen als de wagen langs kwam. In 1970 reden er in Nederland 2000 rijdende winkels rond, in 2019 zijn dat er nog 100. De wagens zijn vooral een uitkomst op plekken waar de lokale supermarkt verdwenen is en voor oudere mensen die zich minder goed kunnen vervoeren. Èn natuurlijk voor de mensen die iets vergeten zijn in de supermarkt!

Reacties

Theo Welp zei op 26 september 2021 om 10:23

In de vijftiger jaren kwam de melkboer achterom om de losse melk in een pan te gieten.
de garagedeur was nooit op slot en evenmin de keukendeur.
tegenwoordig moet alles achter slot en grendel en rolluiken.

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 13:04

Wat was dat een andere tijd, Theo! Mooi dat het toen op die manier kon; dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Hartelijk dank voor je reactie.

antoine van der Velden zei op 4 oktober 2021 om 08:32

De SRV-wagens verkochten alle kruidenierswaren. Op de foto's staat ook een wagen van Campina, deze "melkboeren" verkochten als zelfstandige alleen zuivelproducten. Vallen dus niet onder de noemer SRV.

BiB Kaya zei op 4 oktober 2021 om 14:31

Bedankt voor je scherpe blik Antoine, ik heb de bijschriften meteen aangepast.

Johan Bont zei op 5 januari 2022 om 02:35

Goedenavond ik heb een spijkstaal als uitvoering snackwagen en ben hem aan het op knappen en zoals het nu lijkt krijg ik hem terug op kenteken het is en wagen van en meter of 6 en zoals we alles terug kunnen vinden is de wagen van 1972.
Dit exemplaar is als voertuig 113 van de band gerold bij Spijkstaal ben op zoek naar mensen die nog veel verstand hebben van de techniek van deze voertuigen.
Met vriendelijke groet
Johan Bont.

BiB Mariët zei op 5 januari 2022 om 12:11

Wat leuk om te lezen Johan, dat je deze oude snackwagen aan het opknappen bent. Ik hoop dat er onder de lezers van onze website, kenners zijn die je met de techniek kunnen helpen.

Geert van Rooij zei op 12 september 2023 om 19:15

Mijn vader was melkventer/melkboer bij Campina in Eindhoven van 1953 tot 1980. Hij was in loondienst en kon met extra provisie meer verdienen. Hij begon met paard en wagen, daarna de electrische Spykstaal met 3 wielen en later een nog groter 4 wielig voertuig. In 1980 kon hij kiezen, doorgaan als zelfstandige of in de fabriek. Hij koos voor het laatste. Mooie herinneringen omdat ik zelf ook enkele jaren ben mee geweest.

BiB Lisette zei op 14 september 2023 om 09:55

Wat fijn dat je er zulke mooie herinneringen aan hebt, Geert! Hartelijk dank voor je reactie. En je vader heeft veel veranderingen meegemaakt, zo te lezen. Kon hij daar goed mee omgaan of was het ook weleens een uitdaging?

Geert van Rooij zei op 14 september 2023 om 10:23

Die veranderingen brachten ook welvaart en daar is hij in mee gegroeid. In 1983 kwam hij met 'geringe' gezondheidsklachten in de WAO en is gestopt bij Campina.

BiB Lisette zei op 14 september 2023 om 11:04

Fijn dat hij daarin mee kon groeien en dat die veranderingen inderdaad welvaart met zich meebrachten. Bedankt voor je reactie, Geert!

M de Jong zei op 16 januari 2024 om 19:45

Is er in Papendrecht nog een SRV wagen .
Ik heb nog flesopener van de SRV om weg te geven.

BiB Mariët zei op 17 januari 2024 om 15:40

Bedankt voor uw reactie M. de Jong. Ik weet niet of er hier ook mensen uit Papendrecht meelezen, maar ik hoop van wel voor uw vraag. Wat zou dat leuk zijn om de flesopener aan iemand met een SRV wagen te kunnen geven. Hopelijk gaat dat lukken.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.