Overslaan en naar de inhoud gaan
BrabantinBeelden
het Binnenziekenhuis

Verhuizing Binnenziekenhuis

Het Rooms Katholieke Binnenziekenhuis was jarenlang gevestigd aan de Vestdijk in Eindhoven op de plaats waar zich nu de Heuvel Galerie bevindt. Pal in de binnenstad dus.

Het begin voor dit eerste ziekenhuis in Eindhoven werd gemaakt toen in 1843 op verzoek van het parochiebestuur van de Catharinaparochie in Eindhoven ziekenzorg ingericht werd door een aantal van de Zusters van Liefde uit Tilburg. In 1932 kreeg het ziekenhuis zijn bekende naam: het Binnenziekenhuis.

negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens

De grote verhuizing

Begin jaren 60 bleek dat het Binnenziekenhuis zowel verouderd, als uit zijn voegen gegroeid was. Daarom werd er gebouwd aan een splinternieuw, groot ziekenhuis met 800 bedden. Als locatie voor dit nieuwe ziekenhuis werd Woensel gekozen.

De verhuizing van het Binnenziekenhuis in 1973

In september 1973 werd het nieuwe gebouw opgeleverd en was het tijd om de 350 patiënten die op dat moment in het oude ziekenhuis lagen over te brengen naar de nieuwe locatie. Daarvoor werden negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens met speciale luchtvering ingezet. De verhuizing verliep vlot: om half één 's middags was iedereen overgebracht.
Met het nieuwe gebouw kreeg het ziekenhuis ook een nieuwe naam: vanaf toen ging het verder als het Catharina Ziekenhuis.

Het Binnenziekenhuis door de jaren heen

Er blijft een lege plek over in de stad

Het nieuwe ziekenhuis wordt opgebouwd

Het Binnenziekenhuis ging na de verhuizing verder onder een nieuwe naam: het Catharina Ziekenhuis.

Binnenziekenhuis

Heb jij herinneringen aan dit ziekenhuis in de binnenstad?

BiB
Door Kaya van Dun
op 28 juni 2021
Reageren
...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.