Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
het Binnenziekenhuis

Verhuizing Binnenziekenhuis

Het Rooms Katholieke Binnenziekenhuis was jarenlang gevestigd aan de Vestdijk in Eindhoven op de plaats waar zich nu de Heuvel Galerie bevindt. Pal in de binnenstad dus.

Het begin voor dit eerste ziekenhuis in Eindhoven werd gemaakt toen in 1843 op verzoek van het parochiebestuur van de Catharinaparochie in Eindhoven ziekenzorg ingericht werd door een aantal van de Zusters van Liefde uit Tilburg. In 1932 kreeg het ziekenhuis zijn bekende naam: het Binnenziekenhuis.

negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens

De grote verhuizing

Begin jaren 60 bleek dat het Binnenziekenhuis zowel verouderd, als uit zijn voegen gegroeid was. Daarom werd er gebouwd aan een splinternieuw, groot ziekenhuis met 800 bedden. Als locatie voor dit nieuwe ziekenhuis werd Woensel gekozen.

In september 1973 werd het nieuwe gebouw opgeleverd en was het tijd om de 350 patiënten die op dat moment in het oude ziekenhuis lagen over te brengen naar de nieuwe locatie. Daarvoor werden negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens met speciale luchtvering ingezet. De verhuizing verliep vlot: om half één 's middags was iedereen overgebracht.
Met het nieuwe gebouw kreeg het ziekenhuis ook een nieuwe naam: vanaf toen ging het verder als het Catharina Ziekenhuis.

Het Binnenziekenhuis door de jaren heen

Er blijft een lege plek over in de stad

Het nieuwe ziekenhuis wordt opgebouwd

Het Binnenziekenhuis ging na de verhuizing verder onder een nieuwe naam: het Catharina Ziekenhuis.

BiB
Door Kaya van Dun
op 28 juni 2021
Reageren
4

Reacties

Huub Maessen zei op 29 september 2021 om 21:44

Mijn neef Marc Andriessen lag in het Binnenziekenhuis toen er verhuisd moest worden naar het Catharinaziekenhuis. Hij stond een dag later in het Eindhovens Dagblad (met mooie grote foto!) en werd de "eerste patiënt van het Catharina Ziekenhuis" genoemd. Ik vond dat heel bijzonder!

BiB Kaya zei op 30 september 2021 om 08:39

Dat is zeker bijzonder Huub, de allereerste patiënt zijn in een nieuw ziekenhuis is iets dat niet veel mensen mee zullen maken. Verhuizen van ziekenhuis terwijl je patiënt bent ook niet trouwens! Hopelijk lag Marc niet in het ziekenhuis met iets al te ernstigs?

Huub Maessen zei op 30 september 2021 om 11:01

Nee volgens mij niet. Het is al erg lang geleden natuurlijk. Ik denk dat hij toen iets gebroken had.

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 14:31

Gelukkig maar! Bedankt voor je reactie, Huub!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.