Overslaan en naar de inhoud gaan
BrabantinBeelden
kinderen met palmpasenstokken

Palmpasen

Palmpasen (of Palmzondag) is de zondag voor Pasen en de start van de Goede Week. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkwam en met palmbladeren werd verwelkomd.

Als je aan Palmpasen denkt, zie je misschien wel een versierde Palmpasenstok met daarbovenop een broodhaantje voor je. Bij de oorspronkelijk Rooms-Katholieke traditie maken kinderen namelijk zo'n versierde stok die ze 's ochtends op Palmzondag ronddragen. Later op de dag worden deze met lekkernijen versierde stokken vaak aangeboden aan ouderen of zieken.

Alle kinderen doen mee

Palmpasenoptocht in Grave

In Grave wordt het gebruik van de Palmpasenoptocht al jaren hoog gehouden. Elk jaar trekt de stoet met kinderen, begeleid door de harmonie, op de zondag voor Pasen van de St. Elisabethkerk naar het Catharinahof. Hierboven kun je foto's bekijken van deze mooie, plaatselijke traditie. Je ziet meteen hoeveel werk er in de mooie versieringen wordt gestoken!

Zelf maken?

Een jong kind met een Palmpasenstok

Een jong kind met een Palmpasenstok. Vught, 1936

Het maken van zo'n mooie Palmpasenstok is niet moeilijk, je kunt het makkelijk zelf.

  • Maak een kruis door een korter en een langer latje op elkaar te bevestigen, bijvoorbeeld met twee spijkers
  • Voeg wat takjes groen toe. In Brabant worden meestal buxustakjes gebruikt in plaats van palmtakken
  • Versier het kruis verder met slingers gemaakt van snoepjes, pinda's en (gedroogd) fruit. Traditioneel worden er dertig rozijnen en twaalf noten aan een Palmpasenstok gehangen, maar op de foto's hierboven kun je zien dat het zelfs met chips kan.
  • Bovenop het kruis komt een broodhaantje. Je kunt het zelf bakken van brooddeeg, of je kunt een haantje kopen bij de bakker. Je kunt natuurlijk ook een haantje knippen van papier.

Je kunt je Palmpasenstok verder versieren zoals je wilt, met crêpepapier, zilverpapier, plaatjes, verf en eitjes. Maak er iets moois van!

kinderen met palmpasenstokken voor de kerk

Kinderen met palmpasenstokken voor de kerk. Cranendonck, 1960

palmpasen
Zing je mee?

Liedje

Palm, palmpasen
Ei koerei
Over ene zondag
dan hebben we een ei

Een ei is geen ei
Twee ei is een half ei
Drie ei is een paasei

Palmpasenoptocht
Vertel eens...

Heb jij herinneringen aan Palmpasen?

BiB
Door Kaya van Dun
op 17 maart 2021
Reageren
2

Reacties

Mathilde zei op 23 maart 2021 om 14:32

Leuk om al die kleurrijke foto's te zien! Uit mijn eigen jeugd kan ik me niet herinneren dat we Palmpasenstokken maakten, maar ik zag dat deze traditie op de school van mijn kinderen nu wel bestaat. De stokken gaan naar bewoners van de Annenborch (ouderenzorg) in Rosmalen.

BiB Mariët zei op 23 maart 2021 om 15:01

Bedankt voor je reactie Mathilde, ik kan me dat uit mijn eigen schooltijd (ik ben dan vast wat ouder dan jij :) ) wél herinneren. En dan mocht je het broodje op Eerste Paasdag bij het ontbijt, na de Kerk, opeten.

Toch leuk om te lezen dat de kinderen van nu deze traditie in ere houden en de palmpasenstokken brengen naar ouderen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.