Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Wagen Budels Bier

Budels Bier

Vroeger had bijna elk dorp zijn eigen bierbrouwerij, of zelfs meerdere kleine brouwerijen. Met de tijd verdwenen deze familiezaken, maar in het centrum van Budel staat nog altijd de Budelse Brouwerij.

In 1870 werd deze brouwerij door Gerardus Arts opgericht als brouwerij De Hoop. Hij kwam uit Oss en was in de leer geweest bij Brouwerij De Kroon uit Oirschot.

De brouwerij door de jaren heen

Dapper familiebedrijf dat bleef bestaan

Brouwerij De Hoop was in de beginjaren dus lang niet de enige brouwerij in Budel, maar de Eerste Wereld Oorlog maakte het moeilijk voor de kleine brouwerijen om te overleven. De concurrenten hielden op te bestaan en alleen de De Hoop bleef over. In de jaren 20 mechaniseerde de brouwerij en gingen zij ook limonade maken.

In 1962 kreeg de brouwerij de naam Budelse Brouwerij. Het is nog altijd een kleinschalig, zelfstandig familiebedrijf, inmiddels geleid door de vierde generatie, de achterkleinkinderen van Gerardus Arts. Er wordt gewerkt met lokale producten zoals Brabants water. Hun bier wordt verkocht onder de naam 'Budels' en is in meerdere varianten te koop. Zo werd in 1993 een alcoholvrije versie uitgebracht en zijn er verschillende biologische bieren.

Al dat bier moet ook vervoerd worden

Transport

In de jaren 20 en 30 gebeurde het bezorgen van het bier met een Ford Model T, te zien op twee foto's hierboven met chauffeur Grad van Engelen. Op een foto uit de jaren 40 zien we dat het bier, dat toen nog in houten kratten zat, ook bezorgd werd per bakfiets.

BiB
Door Kaya van Dun
op 24 augustus 2021
Reageren
...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.